RTÜK'ten Netflix açıklaması

RTÜK'ten Netflix açıklaması
İnternet üzerinden dizi, film ve belgesel yayını yapan Netflix’in Türkiye’den çekileceği iddialarıyla ilgili RTÜK’ten açıklama geldi. RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşçı, Netflix gibi dijital platformların lisans başvurusu yaptıklarını söyledi.

RTÜK'ün CHP'li Üyesi İlhan Taşçı Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, interneti denetleyecek olan RTÜK’ten lisanslanmak için yaklaşık 600 civarında başvuru yapıldığını belirterek, Netflix, Blu TV, Puhu TV, Digiturk platformlarının içlerinde olduğunu kaydetti.

İnternet üzerinden yapılan yayınlara RTÜK denetimi yolunu açan ve bu yayın platformlarına lisans alma zorunluluğu getiren yönetmelik tüm maddeleriyle yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) lisans başvurusu yapması gerekiyor. Netflix'in RTÜK'e başvuru yapmaması üzerine 'Netflix, Türkiye'den ayrılıyor mu? tartışması başlamıştı.

RTÜK’ten konuyla ilgili son olarak geçen hafta perşembe günü yapılan açıklamada, “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin Geçici 1’inci maddesi uyarınca anılan Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulumuza yapılması zorunlu bulunan başvurular 30 Ağustos 2019 Cuma, 31 Ağustos 2019 Cumartesi ve 1 Eylül 2019 Pazar günlerinde de alınmaya devam edilecektir” denilmişti.

RTÜK BAŞKANI AÇIKLADI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dijital yayın platformları Netflix, Blu TV ve Puhu TV'den lisans başvurusu aldıklarını açıkladı. Şahin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların internet ortamından sunumuna ilişkin NETFLIX, BLU TV, PUHU TV, TURKCELL, VODAFONE, DIGITURK, TİVİBU gibi sektörde etkili yayıncıların da aralarında bulunduğu 600’ün üzerinde kuruluştan lisans ve izin başvurusu aldık. Hayırlı olsun."

sahin.png

NETFLIX'TEN AÇIKLAMA: TÜRKİYE'DE YATIRIMA DEVAM EDİYORUZ 

Kullanıcılarına internet üzerinden film ve dizi hizmeti sunan Netflix'ten de konu ile ilgili bir açıklama geldi. Netflix'ten yapılan açıklamada şöyle denildi: 

“İnternet yayınlarına yönelik getirilen yeni düzenlemenin gerektirdiği üzere lisans başvuru sürecimizi başlattık. Türkiye’de sayıları gittikçe artan 1,5 milyon üyeye sahibiz. Üyelerimizin dünyanın dört bir yanından sunduğumuz zengin içerik çeşitliliğine ve Türkiye’den dünyaya taşıdığımız yerel hikayelere değer verdiğine inanıyoruz. Bu nedenle bir yandan Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmaya devam ediyor, diğer yandan da sunduğumuz ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek.”

İlgili Haberler