"Rusya darbeyi 1,5 saat önce öğrendi"

"Rusya darbeyi 1,5 saat önce öğrendi"
Doç. Dr. İlyas Kemaloğlu, “Rusya, darbe girişimini 1,5 saat önce öğrenmiş. 40 dakika önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak kendisini haberdar etmiş” dedi.

Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği "Dünya 15 Temmuz Kalkışmasını Nasıl Gördü?" başlıklı panelde, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yabancı basında nasıl aktarıldığı ele alındı. Paneldeki konuşmacılarından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Kemaloğlu, Rusya'nın darbeyi 1,5 saat önceden öğrendiğini söyledi. Doç. Dr. Kemaloğlu, bu bilgiyi Ankara Politikalar Merkezi ile Putin'in kurdurduğu Stratejik Araştırmalar Merkezi arasında İstanbul'da gerçekleştirilen bir toplantıda, bu merkezin başkanının söylediğini bildirdi. Kemaloğlu, Rus istihbaratının darbeyi haber alır almaz da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmenin imkanlarını aramaya başladığının söylendiğini belirtti.

'1,5 saat önce öğrenip 40 dakika kala Erdoğan'ı haberdar ettiler'

Doç. Dr. Kemaloğlu, Rusların darbeyi haber alıp, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bildirmesine ilişkin şunları anlattı:

"Rusya istihbarat servisi KGB’nin devamı olan FSB Başkanı’nın söylediğine göre Rusya, 2002 yılında FETÖ okullarının ABD gizli servisiyle bağlantılı olduğunu öğrenmiş. İşin iç yüzünü kavrar kavramaz da FETÖ’nün Rusya’daki faaliyetlerine son verip okullarını kapatmış. Haliyle 15 Temmuz gecesi de onların bu kalkışmasına karşı çıktı. Darbe gecesinden sonra Türk basınında, Rusya’nın darbe kalkışmasından önceden haberdar olduğu ve bunu Türk hükümetine bildirdiğine dair yazılar çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde Ankara Politikalar Merkezi ile Vladimir Putin’in bizzat kurdurduğu Stratejik Araştırmalar Merkezi arasında İstanbul’da bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin başkanı da yer aldı. Başkan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, Rusya’nın darbe girişiminden yaklaşık bir buçuk saat önce haberdar olduğunu söyledi. Olayı öğrenir öğrenmez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme imkanlarını aramaya başladıklarını ve darbe girişiminden yaklaşık 40 dakika önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp darbe girişimden haberdar ettiklerini aktardı” şeklinde konuştu.

'İran sınırı kapatıp, asker yığdı'

Panele İran’dan konuşmacı olarak katılan Babek Shahit de darbe girişimi sırasında İran'da yaşananları anlattı. Shatit, "Türkiye’deki darbe girişimi sosyal medyada yayılınca ilk tepki İran mevcut hükümetinin Dışişleri Bakanı’ndan geldi. Hızlı bir kararla İran Milli Güvenlik Konseyi toplandı ve İran-Türkiye sınırı kapatılarak çok sayıda askeri güç sınıra sevk edildi" diye konuştu.

Shatit, İran televizyonlarında darbeyi değerlendiren yorumcuların da bu girişimin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendi kurgusu olduğu" şeklinde konuştuklarını söyledi.