LavrovveLibyaDışişleriBakanıMuhammedTahirSiyala, başkent Moskova'daki görüşmelerinin ardındanbasıntoplantısıdüzenledi.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri HalifeHafter'in savaş hazırlığıçağrısını değerlendiren Lavrov, "Tüm tarafları diyalogkurmaya teşvik etmek ve savaş söylemine, özellikle de askeri eylemlere yeniden dönmeçabalarını engellemek lazım." dedi.

Türkiye ve Rusya'nın Libya meselesinin çözümüyle ilgilibaşkent Moskova'da görüşmeler yaptığını hatırlatan Lavrov, "Bu konuda Rusya ve Türkiye arasındaki iş birliği, Libya'da tarafların ve bu ülkenin komşularının Berlin Konferansı'na katılmalarını sağladı. Bu da Libya ile ilgili belgenin kabul edilmesini sağladı." değerlendirmesinde bulundu.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki duruma değinen Lavrov,bu bölgelerde çatışma potansiyelinin olduğuna dikkati çekerek"Bu,Arap Baharı süreçlerinden yararlanmaya çalışan Batı'nınjeopolitik deneylerinin bir sonucudur." yorumunda bulundu.

Lavrov, Filistin meselesine ilişkin ise "Bu meselenin siyasi çözümünün başarısız olma riskleri var. Burada durum çok ciddi. Diğer durumlarda olduğu gibi, bu durumda da Filistinliler ve İsrailliler arasında doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılması için Birleşmiş Milletlerin liderlik rolüne ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

lavrov.jpg

SAVAŞI ALEVLENDİRME ÇABALARINDAN KAÇINMALARI KONUSUNDA UYARIYORUZ
LibyaDışişleriBakanıMuhammedTahirSiyala da Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH)başkentTrablus ve ülkenin tüm kentlerinin korunmasından sorumlu olduğunu belirterek"Tarafları, savaşı yeniden alevlendirme çabalarından kaçınılmaları konusunda uyarıyoruz." dedi.

Libya'da sivillerin korunması ve ateşkes sürecinin devam etmesinin önemine işaret eden Siyala, bundanBirleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) de sorumlu olduğunu vurguladı.

Siyala, Mısır delegasyonunun Trablus'uziyaret ettiğinianımsatarak"Bu ziyaret biraz geç gerçekleşti. Mısırlıların Libya'daki tüm taraflara aynı mesafede olmasını baştan beri istedik. Bu bağlamda, Libya meselesinin savaşla çözülmesini isteyenlerin, kendi pozisyonunugözden geçirerekLibya tarafları arasındagüvenin sağlanması veülkeden yabancı silahlı unsurların çıkarılması konusundayardımcı olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-f760c99b734d0c24b753ec2b34dc1a80.jpg