Rusya kabul etmedi. Böcekli biberler bize kaldı

Rusya kabul etmedi. Böcekli biberler bize kaldı
Rusya, ihracatı yapılan iki parti Türk tarım ürününe giriş izni vermedi. Çilekler imha edilirken, biberler ise Türkiye'deki alıcıya iade edilecek.

Rusya kabul etmedi. Böcekli biberler bize kaldı

OdaTV’nin Türkrus internet sitesinden aktardığı habere göre, Rusya''ya ihracatı yapılan iki parti Türk tarım ürününe giriş izni verilmedi. İlk habere göre, Rusya Tarımsal Ürün Denetim Dairesi Rosselhoznadzor, Türkiye''den gelen 9 ton taze çileğin, Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad şehrine girişine izin vermedi. Kurum yetkilileri çileklerde Kaliforniya çiçek tripsine rastlandığını açıkladı. Söz konusu haşere, Rusya''da karantinaya tabi sayılıyor.

Konuyu haberleştiren yerel 39Rus portalı, Türk menşeli çileklerin ürün sahibi tarafından Rosselhoznadzor denetiminde imha edileceğini bildirdi. Portal, bilimsel adı Frankliniella occidentalis olan çiçek tripsinin sebze kültürlerine ve dekoratif çiçeklere bulaşma özelliğinde olduğunu ve Rusya''daki yayılımının önlenmeye çalışıldığını yazdı.

Rusya''nın Bryansk bölgesinde yine çiçek tripsi tespit edilen Türk menşeli 6,6 ton biberinin de ülkeye girişine izin verilmedi. Yetkililer ürünün tamamının Türkiye''deki alıcıya iade edildiğini duyurdu. Söz konusu biberlerin imha edilmek yerine, yeniden Türkiye''ye iade edilmesi kafaları karıştırdı.

ÇİÇEK TRİPSİ NEDİR

Çiçek tripsleri, 0.9–1.3 mm büyüklüğünde, oldukça küçük, ince uzun ve hareketli böceklerdir. Çiçek tripsleri, çileğin çiçek ve meyvesinin bitki özsuyunu emerek, çiçek dökümü ile verim düşüklüğüne, meyvenin küçük, sert ve çekirdekli olmasına, düzensiz olgunlaşmasına, bronzlaşmasına ve şekil bozukluğuna neden oluyor.

Tripsler, çileğe emgi yerlerinden değişik bakteri, mantar ve virüs hastalıklarını bulaştırarak da zararlı olurlar.

İlgili Haberler