Rusya sunucuları için Windows 10 ve Windows 11 araçları kapatıldı

Rusya sunucuları için Windows 10 ve Windows 11 araçları kapatıldı
Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, Rusya’da yaşayan kullanıcıların Windows 10 veya Windows 11’i indirmesi engellendiği açıklandı.

Rus haber ajansı Tass tarafından duyurulduğuna göre, Microsoft Rusya’daki kullanıcılara karşı yeni bir adım attı. İddiaya göre Microsoft, Rusya sunucuları için Windows 10 ve Windows 11 indirme seçeneğini devre dışı bıraktı. Fakat şirketin bu hareketle ilgili herhangi bir açıklama yapmamış olması merak uyandırdı.

Tass tarafından paylaşılan bilgilendirmeyi ise BleepingComputer doğruladı. Rusya merkezli bir VPN bağlantısı kullanıldı ve çeşitli Windows araçlarını indirirken hata alındı. Bu araçlar arasında Windows 10 Güncelleme Yardımcısı, Windows 10 Medya Oluşturma Aracı ve Windows 11 Kurulum Yardımcısı bulunuyor.

Tass, Windows 10 ve Windows 11 araçlarının Rusya’da erişime kapatıldığını düşündüğünü söyledi. Ajans, Microsoft’un son kararıyla ilgili olarak şunları yazdı:

Windows 10 Güncelleme Yardımcısı, Windows 10 Medya Oluşturma Aracı ve Windows 11 Kurulum Yardımcısı’nı indirmeye çalışan Rus kullanıcılara “404 – Dosya veya Dizin bulunamadı” mesajı gösteriliyor. Windows 10 ve Windows 11 ISO’larını indirmeye çalışınca kullanıcılara, “Talebinizle ilgili bir sorun oluştu” şeklinde bir hata mesajı gösteriliyor.

Microsoft’tan resmi açıklama gelmemiş olsa da, Windows 10 ve Windows 11’le ilgili araçları indirmek için Rusya dışına bağlanan bir VPN kullanmak gerekiyor.

Yine de bu, şirketin ilk hamlesi değil. Microsoft, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Mart ayında ülkedeki satışlarını askıya aldı. Rusya’dan bağlanan geliştiricilerin GitHub hesaplarını da durdurdu.

İlgili Haberler