Rusya'dan "Atatürk" açıklaması

Rusya'dan "Atatürk" açıklaması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uluslararası kültürel işbirliğinden sorumlu özel temsilcisi Mihail Şvıdkoy, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya tarihinin en önemli liderlerinden biri olduğunu söyledi.

Sputnik'e konuşan Şvıdkoy Atatürk konusunda "Mustafa Kemal Atatürk Türkiye tarihinde büyük bir rol oynadı. Atatürk dünya siyaset tarihinde de önemli rolü olan liderlerden biri. Böyle tarihi şahsiyetlere saygıyla yaklaşmak, anısını korumak gerekiyor” dedi.  

Moskova'daki Multimedya Sanat Müzesi'nde 19. yüzyıl İstanbul fotoğraflarının yer aldığı “İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı” sergisinin açılmasının önemini vurgulayan Şvıdkoy şöyle devam etti:

"Bu sergi birkaç önemli faktörü ortaya koyuyor. Öncelikle Rusya ve Türkiye'nin yüzyıllardır ilişkileri var. Rusya ve Osmanlı imparatorlukları birbirine rakipti. Rakipler ise her zaman birbirine ilgi duyar. İkincisi ise, Rusya ve Türkiye arasında tarihi bir dostluk ilişkisi mevcut. En önemlisi de siyasi ve jeopolitik ilişkilerin yanı sıra bizi kültürel ilişkilerimizin birleştirmesi."

"RUSYA'DA 30 MİLYON KİŞİ TÜRKÇE KONUŞUYOR"

Şvıdkoy " Rusya, Türk dünyası ile derin tarihi ve kültürel ilişkileri olan bir ülke. Rusya'da yaklaşık 30 milyon kişi Türkçe konuşuyor. Bunlar arasında Tatar, Başkır, Karaçay, Kumık, Yakut, Tuva ve başka halklar var. Rusya için bu halkların önemi de büyük. Rusya'da sadece Slav hayatı değil, Türk halklarının hayatı da söz konusu” şeklinde konuştu.

“NAZIM HİKMET EDEBİYAT DÜNYASI İÇİN BİR FENOMEN”

Türklerin Rus edebi eserlerini ilgiyle okuduğunu vurgulayan Şvıdkoy "Benzer bir örnek Rusya'da da var. Örneğin, Nazım Hikmet edebiyat dünyası için bir fenomen. Nazım, Türkiye'de çok tanınan bir isim, aynı zamanda da Sovyet, Rus edebiyatının da çok iyi tanıdığı bir şair. Bu da kültürel ilişkilerimize dair en güzel örnek"  ifadelerini kullandı. (