Rusya'nın paralı ordusunun komutanından Putin'i köşeye sıkıştıracak açıklama

Rusya'nın paralı ordusunun komutanından Putin'i köşeye sıkıştıracak açıklama
Wagner’in kurucusu Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı videoda Ukrayna’daki savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Ukrayna'daki savaşın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile "ülkeyi fiilen yöneten oligarklar" için gerekli olduğunu söyleyerek, "Savaş sadece 'bir avuç yaratığın' zafer kazanması ve terfi etmesi için lazımdı." dedi.

Rus ordusunun Zaporijya ve Herson yönünde geri çekildiğini, Ukrayna ordusunun Rus ordusunu püskürttüğünü öne süren Prigojin, “Yönetim olmadığı için askeri başarı da olmuyor. Gün boyunca ’60 Leopard, 3 bin düşman askeri yok edildiği’ yönünde açıklamalar duyuyoruz. Bunlar hepsi saçmalık.” ifadelerini kullandı.

Prigojin, Rus makamlarının söylediğinin aksine Ukrayna’nın Donbas’ı bombalamadığını, sadece mevzilere ateş açtığını ifade ederek, “Ukrayna, NATO ile birlikte Rusya’ya saldırma niyetinde değildi. Rusya Savuna Bakanlığı, ‘Ukrayna saldıracak’ diyerek devlet başkanını ve halkı kandırdı.” dedi.

“AKIL HASTASI BİR KİŞİNİN...”

Savaş nedeniyle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu da eleştiren Prigojin, “Savaş sadece ‘bir avuç yaratığın’ zafer kazanması ve terfi etmesi için lazımdı.

Savunma Bakanı’na mareşal unvanı ve Rusya Kahramanı unvanının ikinci yıldızının verilmesine ilişkin kararname çoktan hazırlandı. Her şey, akıl hastası bir kişinin tabutta yattığında bu yıldızın yanındaki yastığın üzerine konulması içindi.” diye konuştu.

Prigojin, Ukrayna savaşının “Rusya’yı fiilen yöneten oligarklar” için de gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

KREMLİN: PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ

Kremlin Sözcüsü Peskov, Prigojin ile ilgili durum hakkında Putin'in bilgilendirildiğini belirterek, "Gerekli tüm önlemler alınıyor" dedi.

"SİYASİ İSYAN" ÇAĞRISI GEREKÇESİYLE CEZAİ SORUŞTURMA

Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB "Prigojin'in açıklamalarıyla silahlı isyan çağrısı yaptığı" gerekçesiyle cezai soruşturma başlattı.

Moskova Borsası'nda hisse senetlerinde yüzde 5'i bulan oranlarda düşüş yaşandı.

"YASADIŞI EYLEMLERİ DURDURUN" ÇAĞRISI

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi Prigojin'i yasa dışı eylemleri durdurmaya çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olayın ardından acilen Kremlin Sarayı'na geçtiği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, Rostov'da bulunduğu ve Rusya sınırındaki polisin yüksek alarm durumuna geçtiğini bildirildi. Kent merkezinde zırhlı araçların konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaşılıyor.

RUS ORDUSU VE WAGNER ARASINDA ÇATIŞMA YOK

Rusya'da hükümet yanlısı ve muhalif basın Prigojin'in açıklamalarına rağmen ordu ve Wagner arasında henüz çatışma emaresi olmadığını aktarıyor.

İlgili Haberler