Rusya'da klavye kıtlığı yaşanıyor

Rusya'da klavye kıtlığı yaşanıyor
Rusya Ukrayna Savaşı sonrasında bazı ülkeler ve şirketler Rusya'ya yaptırımlar uygulamıştı. Teknoloji şirketleri uyguladıkları taptırımlar doğrultusunda Rusya'yı klavyesiz bıraktı. Hatta öyle ki ülke telefon ve bilgisayar ithalatını bile ithal etmek zorunda kaldı ancak ithal ürünlerin klavyesi Rusça değildi.

Rusya da bilgisayar dünyasında yaşanan stok sorunlarına katıldı. Stok sorunu yaşayan teknoloji ithalatçısı firmalar; Türkiye, Çin veya Sırbistan gibi ülkelerden aldığı ürünlerde Rusça klavye bulamadığını açıkladı.

Rusya’nın son aylarda paralel ithalat üzerinden teknoloji sevkiyatına başladığını söyledi. Bu ürünler arasında akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve klavye gibi ekipmanlar bulunmaktadır.

Apple, Ukrayna işgali sonrasında resmi satışlarını Rusya''da durdurmuştu. Ülkeye iPhone sevkiyatı yapmayı bırakmıştı. Bu sebepten Rusya’daki şirketler de üçüncü taraflar aracılığıyla Çin gibi ülkelerden iPhone almaya başlamıştı.

Fakat bu iPhone’ların klavyeleri o ülkenin diline göre ayarlanmıştı. Örneğin Çin’de sevk edilen bir iPhone’un açılış dili de Çince olarak ayarlanmıştı. Benzer bir durum paralel ithalatla getirilen dizüstü bilgisayarlar da geçerliydi.

iPhone ve bilgisayarın haricinde Kiril alfabesiyle hazırlanmış klavye bulmak da zorlaşmış oldu. Hatta Kiril alfabesi olmayan klavyelerin yıl sonuna kadar ülkenin yüzde 10’unu oluşturacağı düşünüldü. Bu klavyelerin ise Latin ve hatta Arap alfabesi olacağı söylendi.

İlgili Haberler