Saatler geri alınacak mı? Kış saati uygulaması nedir

Saatler geri alınacak mı? Kış saati uygulaması nedir
Ülkemizde Bakanlar kurulu kararı ile 2016 yılında bu yaz ve kış saati uygulamalarının kaldırılan Kış saati uygulaması "Saatler geri alınacak mı?" sorusu ile her yıl olduğu gibi vatandaşların gündemine geldi.

Kış saati uygulaması "Saatler geri alınacak mı?" sorusu sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Kış saati uygulamasına ülkeler Ekim ayında geçmeye hazırlanıyor. Peki kış saati uygulaması nedir? Türkiye kış saati uygulamasına geçecek mi?

TÜRKİYE'DE SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Ülkemizde 2016 yılından bu yana Kış saati ve Yaz saati uygulamaları gerçekleştirilmemektedir. Bu nedenle Türkiye'de, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi saatlerin ileri veya geri alınması gibi bir durum söz konusu değil.

AVRUPA ÜLKELERİNDE KIŞ SAATİ UYGULAMASI BAŞLADI

Avrupa ülkelerinde saatler, 24 Ekim Cumartesi'yi 25 Ekim Pazar'a bağlayan gece yarısı bir saat geri alınacak. Avrupa'da kış saati uygulamasıyla ilgili tartışmalar ise henüz son bulmuş değil.

2016 YILINDA SON BULDU

Türkiye'de 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yaz ve kış saati uygulamalarına son vermişti. Türkiye'de sadece ileri yaz saati uygulanıyor. Bu durumda Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki saat farkı da artacak. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre, Danimarka ile Türkiye arasındaki saat farkı 1'den 2'ye, İngiltere ile 3'e çıkacak. Kış saat uygulaması 28 Mart 2021 tarihine kadar devam edecek.

YAZ SAATİ-KIŞ SAATİ UYGULAMASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Dünya genelinde her yıl uygulanan 'Yaz saati' uygulamasının temelleri Benjamin Franklin'e kadar dayanıyor. Amerikalı politikacı ve fizikçi olan Franklin'in, ortaya attığı bu projenin ilk hali saatlerin 20 dakika ileri-geri alınmasıdır. Fakat bu durum altı yıl sonra, yani 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.