Mehmet Barlas Soylu ve Erdoğan'a karşı çıktı. Aaa başımıza taş yağacak

Mehmet Barlas Soylu ve Erdoğan'a karşı çıktı. Aaa başımıza taş yağacak
Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas, orman yangınları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun gündeme getirdiği idam cezasına karşı çıkan bir yazı ele aldı. Barlas, "Orman yangını vesilesiyle veya herhangi şekilde idamı yeniden tartışmak ve bunu özlemek ayıptır, insanlığa aykırıdır" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu daha önce orman yangını konusunda cezaların artırılmasından bahsederken, idam cezasının caydırıcılığından söz etmiş; Erdoğan da bunun üzerine "Orman yangınları konusunda idam cezası tartışılmalı" ifadelerini kullanmıştı.

Orman yangınlarıyla ilgili cezaların artırılması gerektiğini kaydeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İdamın da kendine ait bir caydırıcılık süreci söz konusudur. Evet ağıza hoş gelmiyor, çok sıcak gelmiyor ama başka bir şey var. Bu kadar sorumsuzluğun da kendi adına güçlü bir cezası olması gerekiyor." dedi.

Orman yangınlarındaki cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirten Erdoğan, "Ben de aynı kanaatteyim, caydırıcı bir ceza olmalı. Ben de diyorum ki ucu nere dayanıyor idama mı, idam olmalı... Sultan Fatih ne diyor, ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynunu vururum diyor."  ifadelerini kullandı.

Barlas da idam cezalarına karşı çıkarak  "20. yüzyılın ikinci yarısında bir Başbakan ve iki bakanın idam edildiği bir ülkede orman yangınları dolayısıyla olsa da idam cezalarının tartışılması garip oluyor. Aslında Türkiye''nin idama alışmış bir tarihi var. Hatta suikastlerin seçimin yerine geçtiği dönemleri bile yaşadık." dedi.

Barlas''ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

Osmanlı döneminde öldürülen padişahlar olduğunu, Cumhuriyet döneminin de idamlarla dolu olduğunu savunan Barlas şunları kaydetti: 

"Kısacası bizim idamı artık aklımızdan çıkarmamız lazım. Geçenlerde çok eğitimli aklına çok güvendiğim birisine Adnan Menderes''in idamını sordum. Şöyle cevap verdi: Madem ezanı Arapça okutmaya başlattı iyi ki idam edildi. Bir askeri darbe döneminde de gençler idam edilirken darbenin lideri ''bunları asmayalım da besleyelim mi'' diyordu. Özetlersek orman yangını vesilesiyle veya herhangi şekilde idamı yeniden tartışmak ve bunu özlemek ayıptır, insanlığa aykırıdır." dedi.

İlgili Haberler