Sabahları kahvaltıda asla tüketmeyin

Sabahları kahvaltıda asla tüketmeyin
Uzmanlar bazı besinlerin sabah tüketilmesi gerektiğini belirtirken, bazı besinlerin tüketilmesinin de yanlış olduğunu belirtiyor. İşte sabahları için tüketilmesi tavsiye edilmeyen ürünler…

Milliyet Pembe Nar’ın haberine göre Sabahları yiyeceğiniz bir bardak kadar yoğurt, bağırsaklarınızın ihtiyacı olan sağlıklı bakterileri sağlar. Bu canlı bakteriler, diğer bir ismiyle probiyotikler, bütün bedenimiz için özellikle de sindirim sistemimiz için hayati önem taşır.

Elbette ki bu etkilerden faydalanmak için hazır, tatlandırılmış veya meyveli yoğurtlar yerine ev yapımı yoğurt tercih etmeniz gerekmektedir.

Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri sadece kalbiniz için değil aynı zamanda bağırsaklarınız için de tehlikeli.

Yapılan son araştırmalara göre az miktarda bile tüketilen işlenmiş et ürünleri, kalın bağırsak kanseri riskini arttırıyor. Uzmanlar ette bulunan heme demirin, bağırsaklardaki mukus bariyerine zarar verdiğini söylüyor.

Bağırsaklarımız söz konusu olduğunda yulaf güne başlamanın en iyi yollarından bir tanesi. Probiyotikleri besleyen bu prebiyotik besinler, aynı zamanda eşsiz bir lif olan beta-glukan kaynağıdır.

SABAHLARI PANKEK VE WAFFLE TÜKETMEYİN 

Diğer prebiyotik kaynakları arasında muz, soğan, sarımsak ve fasulyeleri sayabiliriz. Pankek ve waffle gibi besinler genellikle beyaz unla yapılır. Beyaz unun, özellikle tam buğday ununa kıyasla bağırsaklarınız için hiçbir faydası yoktur. Buna karşın tam buğday ununun düzenli tüketilmesinin bağırsak mikrobiyotasına pozitif etkileri vardır

Kahvaltıda waffle ve pankek gibi besinleri tüketecekseniz bile tercihinizi tam buğday unundan yana kullanmalısınız. Elbette ki şeker yerine muz veya bal gibi doğal besinlerle tatlandırmanız gerekmektedir.

Bağırsak sağlığınız için faydalı bir smoothie hazırlayacaksanız mümkün olabildiğince bitki kökenli bir karışım olmalı. Yani meyve, sebze, fasulyeler, tohumlar ve tam tahıllar içermeli.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre haftada 30 farklı bitki kökenli besin tüketmek bağırsak mikrobiyomuna önemli bir katkı sağlıyor. Smoothie hazırlarken hazır meyve suları, donmuş yoğurt ve tatlandırılmış süt eklemekten kaçınmalısınız.

Çıtır çıtır patates kızartması aklınızı çelebilir. Çayınızın yanında bir simit veya poğaça, kahvenizin yanında bir donut veya kruvasan tüketmek kulağa son derece masum gelebilir. Ancak hamur işleri ve kızartmaların yağ oranları çok yüksektir.

Hamur işleri ayrıca bol miktarda beyaz un ve şeker içerir. Lif oranları da yok denebilecek kadar azdır. Sadece iki hafta bile yüksek yağ oranı ve düşük lif oranına sahip bir diyet tercih etmek mukozal inflamasyon ve mikrobiyotada negatif değişimlere yol açıyor. Bu da kanser için risk faktörü oluşturuyor.

Bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda yumurtanın sağlıklı veya sağlıksız olması aslında kişiye göre değişiyor. Eğer irritabl bağırsak sendromunuz varsa yumurta konusunda dikkatli olmanız gerekebilir.

Eğer irritabl bağırsak sendromunuz ishale yol açıyorsa, yumurta faydalı olabilir ancak kabızlık gibi tam tersi bir etkisi varsa yumurta durumu daha da kötüleştirebilir.