Sabahları aç karnına kahve içmek zararlı mı

Sabahları aç karnına kahve içmek zararlı mı
Sabah kahvesi ile ilgili iki görüş var. Kimi yararlı kimi zararlı diyor. İşte o sorunun yanıtı…

Editör: Erkavim Yıldırım

Sabahları kahve içmek zayıflatır mı veya sabahları aç karnına kahve içmek zararlımı gibi soruların, kahve sevenlerin zihinlerini sürekli meşgul ettiği bir gerçek. Birçok insan sabahları gözünü açar açmaz hemen kahve içmek ister. Yanlış bilinen bir bilgi de aç karnına kahvenin zararlı olduğu.

KAHVE DÜNYADAKİ EN İYİ ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR

Yapılan araştırmalarda, kahveyi düzenli içmeyen kişilere göre kahve içenlerde yüksek miktarda antioksidan olduğu görülmüş. Söz konusu faydalar sadece sade veya az şekerli kahveler için geçerli. Kahveye ek madde ilave ederseniz faydadan çok zarar almış olursunuz. Kahvenin kafein içermesi genel olarak kahve zararlıdır algısını oluşturur ancak kahve antioksidan özelliği ile sağlığa çok faydalıdır. Ancak eğer ki doktorunuz size kahve içmenizi yasakladıysa muhtemelen sizin sağlığınızı olumsuz etkileyen bir nedeni vardır

ANTİOKSİDAN NEDİR NE İŞE YARAR?

Antioksidan özellikle kalp sağlığını korumak için ve kansere karşı önleyici özelliğe sahiptir. Sabahları uyanmak için kahve içenlerin birçoğu farkında olmadan sağlıkları için çok iyi bir şey yapmaktadırlar. Aslında uyanmak için kahve içmek dikkate alınmayacak kadar küçük bir detaydır diğer faydalarının yanında.
Birçok gıda da ve içecekte antioksidan mevcuttur ancak kahve günlük hayatımızda ulaşılması daha kolay olduğu için tercih sebebi olmaktadır. En temel tabir ile antioksidanlar vücudumuzdaki hücreleri korurlar. Bazı antioksidanlar vücudumuz tarafından üretilir ancak dışarıdan aldığımız gıdalar ile de takviye yapılabilmektedir. Yaş ilerledikçe vücudumuz antioksidan bakımından eksik hale gelir ve yediklerimiz, içtiklerimiz ile vücudumdaki zararlı maddeleri atmamıza yardımcı olan antioksidanları almalıyız.

SABAHLARI AÇ KARNINA KAHVE İÇMEK ZARARLI MI?

Yıllardır yapılan araştırmalara göre kahvede kafein olduğu kanıtlanmıştır ve kafeinin vücuda zararlı olduğu görüşüne rağmen araştırmacılar bunun aksini söyleyen birçok kanıt bulmuşlar. Antioksidan kaynağı olması ve diğer özellikleri sebebiyle kahve kansere ve kalp sağlığına iyi geldiği gibi kahvenin şeker hastalığını önlemeye yardımcı oldu kanıtlanmıştır. Özellikle de kolon kanseri ve karaciğer kanseri ile savaşmanıza yardımcı olur. Eğer genlerinizde parkinson hastalığı varsa bu hastalığa yakalanmanızı geciktirmeye katkı sağlar.
Kahvenin bu kadar faydası var diye fazla miktarda kahve içmek sağlık açısından iyi değildir. Kahvenin gün içerisinde çok fazla tüketilmesi; sinirli olmanızı sağlayabilir, mide ağrısı hissedebilirsiniz, kalp atışınızın hızlandığını ve panik yapmanıza sebep olabilir. Bu sebeple günde birkaç fincan kahve yeterlidir.