Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan büyük itiraf: Anadolu esas dalgayı Eylül ayında yaşadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan büyük itiraf: Anadolu esas dalgayı Eylül ayında yaşadı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana’da İl Değerlendirme Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. "Eylül ayı başından itibaren giderek yoğunlaşan, arta bir vaka sayısıyla karşı karşıya kaldık" diyen Bakan Koca, "Esas dalgayı Anadolu Eylül ayı itibarıyla daha yaygın bir şekilde yaşamış oldu. Burada artmayan, vakanın artmadığı bir ilimiz olmadı" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınıyla mücadelede Adana, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Kilis'teki son durum ve Türkiye geneline dair değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Koca, öte yandan önümüzdeki günlerde bağışıklık haritasını da hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bu gibi hastalıklar toplumun ekonomik hayatını sekteye uğratmaz. Salgın hastalıklar, toplumsal hayatın her alanını aksatmaya uğratır. Devletimiz, mücadeleyi başarı ile sürdürmektedir. Korona olmak üzere tüm sağlık sorunlarına karşı güçlü kalmamız, sağlık sistemimizin başarısıdır. Sizler, doğuştan kazanılmış bir sağlık hakkına sahipsiniz. Sağlık hizmeti, koruma tedavisinden önce gelir. Her birimizin eşit derecede sahibi olduğu devletimiz, halk sağlığı tedbirlerini güçlü derecede sunmaktadır. 

Korona virüsle ve diğer yatırımlarla ilgili ziyaretlerimiz devam ediyor. Son haftalarda il ziyaretleriyle tek tek değerlendirmeler yapıyoruz. Diyarbakır, Van, İzmir, Samsun'da çalışma toplantıları yaptık.

"İSTANBUL'DA 1 HAFTA BOYUNCA İNCELEMEDE BULUNDUK" 

1 hafta boyunca İstanbul’da değerlendirmelerde bulunduk. Zaaflarını, eksikliklerini tespit ettiğimiz il sayısı 30'a ulaştı. Zayıf noktalar her bölgede farklılık gösteriyor. Eksiksiz, gediksiz, firesiz bir mücadele ediyoruz. Yolu bu yöntemle kısaltıyoruz.

Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana ve kıyı kesimlerimizin insanları, kahramanlıklardan çıkmış olan sizlerin önüne, salgının sonuçlarının daha iyi olmasını temenni etmek için çıkıyorum. İyi sonuçlar aldığımızı ancak daha iyi sonuçlar alabileceğimizi söylüyoruz. Aşı çalışmalarında dünyadaki gelişme, ülkemize karşı gösterdiği başarı kayıtsızlığa yol açmamalı. Aşı yolda rahatlığı ile yeni sorunlara yol açmamalıyız.

"HASTA SAYIMIZIN AZALMASI TEDBİRLERE UYUM İLE ALAKALI" 

Adana Şehir Hastanemizdeki hasta sayımızın azalması, tedbirlere uyulması ile doğru orantılıdır. Vatandaşlarımızdan ricamız, tedbirleri elden bırakmamasıdır. Hatay, Kilis, Mersin, Kahramanmaraş ve Adana’da korona virüste gelinen noktayı, yatırım ihtiyaçlarını ele aldık. Filyasyon ekiplerinin çalışmalarını değerlendirdik.

Hatay’da vaka sayısının 3’te bire düştüğünü görüyoruz. Yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 77.

"BÖLGE İNSANIMIZ 60 YAŞ ÜSTÜ HASTALARI KORUMALI" 

7 ilimizde 60 yaş üstü nüfusun salgından iki kat fazla etkilendiğini görebiliyoruz. Bölge insanına, büyüklerimizi korumanın hepimiz için önemli olduğunu bir kez daha ilan etmek istiyorum. Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayımız 11 bin 800’e ulaştı.

"VİRÜSLE MÜCADELEDE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DE TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERİYOR"

Korona virüsle bizim gibi sistemli mücadele eden, bu sözün arkasında salgınla ilgili son sözü söyleyen Dünya Sağlık Örgütü de Türkiye’yi örnek gösteriyor. Bu sözlerimizin amacı, kendimize inancımızı artırmamız ile ilgili.

Adana’da bu yıl 150 yataklı Seyhan Devlet Hastanemizin inşasına başladık. Mersin’de salgın öncesi Anamur Devlet Hastanesi’ni hizmete sunmuştuk. 600 yataklı Tarsus Devlet Hastanemizi ise hizmete sunmaya hazırlanıyoruz. 

Değerli basın mensupları, bugün yoğun bir çalışma yürüttük. Yöneticilerimizle konuştuk, çalışmaları eksiksiz yerine getireceklerini söylediler. Biz de yakın zamanda bir kez daha gelerek, bu çalışmaları yerinde inceleyeceğiz. 

Daha önce tünelin ucu göründü dediğimiz, bahsettiğimiz aşı durumuydu. Dünya’da faz 3 çalışmasına gelen dört aşının olduğunu biliyoruz. Bunlardan iki tanesinin faz 3 çalışması da ülkemizde yapılıyor. Yerel aşımızla ilgili yoğun bir çalışmanın da yapıldığını biliyoruz. 

"ESAS DALGAYI ANADOLU GEÇTİĞİMİZ AY YAŞADI" 

Yerli aşıda faz 2 ve faz 3 sürelerini Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği standartları göz önüne alarak ve dünyadaki süreci de takip ederek tamamlamak istiyor. Bu aşının Türkiye’de üretilmesi ile ilgili bir sertifikanın alındığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki haftalarda bir veya iki üretim yerinin daha kazandırılacağını da söyleyebiliriz. Esas dalgayı Anadolu, geçtiğimiz aylarda yaşadı.

Biz Türkiye olarak, belirtisi olan kişilere test yapıyoruz. Biz ülke olarak test boyutlarımızda bulgusu olan kişilere test yaptığımızı açık bir şekilde ifade ettik. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdik. Temmuz ayında da yer yer taramalar yapıyoruz. Bunun nedeni de yurtdışından bazı ülkelerin testleri istemesi ile ilgili havaalanlarında, cezaevlerinde, OSB’lerde testler yaptık. Bununla beraber özel sektörde testlerin önü açıldı.

Önümüzdeki günlerde bağışıklık haritasını da hayata geçirmeyi planlıyoruz. 

"3 HAFTALIK DÖNEMDE BÜTÜN TÜRKİYE'DE DÜŞÜŞ YAŞANDI"

Avrupa İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin korona virüsteki başarısından bahsediliyor. Bu 1 milyon 100 sağlık çalışanının, 83 milyonun başarısı. 83 milyon olarak bu başarının gururunu yaşayalım. 3 haftalık dönemde bütün Türkiye’de düşüş yaşandı. Şu an Ankara, İstanbul’un yarısına indi. Bütün Türkiye’ye sesleniyorum, 1 ay öncesine göre şu dönemde hangi vatandaşımız da hangi vatandaşımız pozitif vakaların azalmadığını söyleyebilir. Hangi çalışanımız 1 ay öncesine göre hasta sayılarının azalmadığını söyleyebilir. Biz pozitif hastaları kendi haline bırakmıyoruz. Onların temaslılarını da buluyoruz ve 14 gün boyunca her gün çağrı sistemi ile arıyoruz. İstanbul ve İstanbul dışında benzer azalışın olmadığı hiçbir ilin olmadığını söyleyebiliriz. 

Mersin’de 22 Mart’tan önce testi pozitif olan Mersinli yok. İddia ediyorum.  Lütfen sağlık üzerinden siyaset yapılmasın. Biz, 83 milyon ile birlik ve beraberliğimizi koruyarak yol almalıyız. Yeri geldiğinde ideolojik muhalefet de yapılabilir ancak salgında kimsenin bu mücadeleyi sekteye uğratmaması gerekiyor. 

Muhittin Böcek’in son durumu, birkaç güne kadar daha iyi ancak durumunun ciddiyeti devam ediyor. Arkadaşlarımız ellerinden geldiği kadar mücadelesini sürdürüyor.