Sağlık Bakanı Koca itiraf edince Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran isyan bayrağını çekti

Sağlık Bakanı Koca itiraf edince Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran isyan bayrağını çekti
Hacettepe Tıp Fakültesi Geriatri BD Başkan Profesör Doktor Mustafa Cankurtaran, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın testi pozitif çıktığı halde semptom göstermeyenlerin vaka listesine yazılmadığını açıklamasına tepki gösterdi.

Hacettepe Tıp Fakültesi Geriatri BD Başkan Profesör Doktor Mustafa Cankurtaran, her gün açıklanan korona virüs tablosuna testi pozitif çıktığı halde hiçbir belirti göstermeyen vakaların eklenmemesine tepki gösterdi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Cankurtaran, "Aylardır neden gerçek pozitif sayısını vermediniz?" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Prof. Cankurtaran paylaşımında şu ifadelere yer verdi; "Neden test yapıyoruz? Aylardır neden gerçek pozitif sayısını vermediniz? Test negatif, Bt pozitfleri zaten saymıyorsunuz. Test pozitif semptom olmayanı saymıyorsunuz. Tam olarak aylardır neyi sayıyorsunuz? Bu durum 11 marttan sonra, 28 temmuzdan ilk neden şimdi?"

Mustafa Cankurtaran’ın paylaşımına çok sayıda da destek mesajı geldi.

BAKAN KOCA NE DEMİŞTİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam saatlerinde Bilim Kurulu toplantının ardından kameraların karşısına geçmiş, salgında son duruma ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

"Her vaka, hasta değildir." diyen Bakan Koca, şunları söyledi:

"Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı, zaten 29 Temmuz'dan itibaren günlük hasta sayısı olarak verdik. 

Her gün açıklanan ve üzerinde durduğumuz yeni hasta sayısı asıl dikkat konusu olmalıdır. Durumun özeti şudur; test sonucu pozitif çıkanların her biri birer vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen, kalan kişiler ise bulgusu olup tedavi altına alan hastalardır. Bir kısmını evde bir kısmını hastanede tedavi ediyoruz.

Ağır hasta tanımı nedir? Kovid19'un viral solunum yolu enfeksiyon olmanın ötesine geçip sistemik hasta halini alması, dış desteğe ihtiyaç duyması halinde ağır hasta diyoruz. Entübe olan hastalarımızı bu şekilde rapor ediyoruz."