Okul alışverişi yapan velilere TSE’den uyarı

Okul alışverişi yapan velilere TSE’den uyarı
Okul alışverişi yapan velilere TSE’den uyarı

TSE Başkanı Şentürk, markasız ve kaynağı belirsiz ürünlerin, başta kanser olmak üzere, obezite, sinir sistemi ve bağışıklık sist

TSE Başkanı Şentürk, markasız ve kaynağı belirsiz ürünlerin, başta kanser olmak üzere, obezite, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi sorunlarına davetiye çıkardığına dikkat çekti.

 

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, yaklaşık 16 milyon öğrencinin ders başı yapacağı 2013-2014 eğitim-öğretim yılı için, velilere okul alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken konularda hatırlatma ve uyarılarda bulundu. Güvenlik standartlarına uygun olarak üretilmeyen ürünlerin, kullanıcılar için en basiti hijyen kaynaklı olmak üzere, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek riskler taşıdığını vurguladı. Ağır metallerden kaynaklanan sinir sistemi rahatsızlıkları, organik kimyasallardan kaynaklanan bağışıklık sistemi sorunları ve zararlı kimyasalların neden olabileceği kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın bu riskler arasında sayılabileceğine dikkat çeken Şentürk şunları kaydetti: 

 


Çocukları düşünün
“Veliler çocuklarını korumak için okul alışverişi yaparken dikkat etmelidir. CE işareti, üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren, Avrupa Birliği içinde serbest dolaşımı sağlayan işarettir. TSE markası ise bir ürünün standardın gerektirdiği tüm testlerden geçtiğini gösterir Okul araç gereçlerinde sağlığa zararlı madde kullanımı riskine karşı çocukları korumanın en güvenilir yolu alışverişlerde TSE Markalı ürünleri tercih etmektir.”

 

Üreticisi bilinmeyen ürünü satın almayın

Velilere üreticisi bilinmeyen hiçbir ürün satın almamalarını öneren Hulusi Şentürk, üreticileri bilinen, güvenilir markaların alınmasını önerdi. Ucuz olduğu için düşük kaliteli Uzakdoğu ürünlerine yönelmenin tehlikeye davetiye çıkarmak olduğunu dile getiren Şentürk, “Oyuncak ve kırtasiye satın alınırken, ürünün fiyatı değil, geçtiği testler ve sahip olduğu belgeler, kriter alınmalıdır. Kokulu ve yiyecek şeklindeki ürünler çocuklara verilmemelidir” dedi

 

Güvenli markaları tercih edin

Uzakdoğu’dan gelen markasız, yoğun boya kokusu içeren plastik baskılı okul ve beslenme çantaları ile mataraları almayın. Ürünün üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirten ibareleri arayın. Solvent içermeyen yapıştırıcıları tercih edin. Yüz boyası, dövme kalemi gibi ürünlerde dermatolojik testlerden geçmiş, güvenilir markaları almaya özen gösterin. Yumuşatılmış oyuncaklarda ve oyun hamurlarında güvenilir markalardan şaşmayın.