Sahtesi kanser hastalığını tetikliyor şeker komasına sokuyor

Sahtesi kanser hastalığını tetikliyor şeker komasına sokuyor
Adanalı bal üreticisi Zekeriya Duman, kimyasal, renklendirici, glikoz şurubu ile sahte bal yapıp piyasaya sürüldüğünü belirtti. Sahte balı ayırt etmenin imkansız olduğunu belirten Duman "Sahte bal kanser hastalığını tetikler, şeker komasına sokar" dedi.

Aman dikkat! Gerçeğinden ayırt etmek imkansız

İHA''nın haberine göre, Adanalı bal üreticisi Zekeriya Duman, sahte bala dikkat çekmek için bir araya geldiklerini söyledi. Duman "Kimyasal, renklendirici, glikoz şurubu ile sahte bal yapıp piyasaya satıyorlar. Sahte balı anlamakta ben bile güçlük çekiyorum. Devletimizin garantörlüğünde milletimizi bal yemesi lazım. Laboratuvar ortamlarında analizi yapılıp, ondan sonra tüketiciye sunulması lazım" dedi.

Duman "Tağşiş listesine adı karışmamış firmalardan balın alınması gerekiyor. Adana Kozan olarak Türkiye’nin en kaliteli balını üretiyoruz. Allah, balı şifa olarak insanlığa sunmuştur. Taklitlere inanmayın. Gerçek emekçi kardeşlerimiz buradadır. Tüketicilerin sahte bala karşı duyarlı olması gerekmektedir” diye konuştu.

Arıcılar basın açıklamasının ardından arıların katkı maddesi almadan kovanda yaptığı bal peteklerini gösterdi.

ZARARI ÇOK BÜYÜK

Sahte bal tüketmenin çok büyük zararları olduğunu söyleyen uzmanlar "Bunların en başında da şeker oranının yüksek olmasıdır. Kanser hücreleri şekeri çok sever, bu yüzden kanser hastalığının tetikleyicisidir. Özellikle şeker hastaları da çok dikkatli olmalıdır. Sahte bal kandaki şeker oranını hızla yükseltebilir. Kişi komaya bile girer. Bu yüzden her ne olursa olsun bal tüketimi azar azar ve dikkatli olmalıdır. Yine tansiyon hastaları da riske girer. Kimyasal içermeyen bal bağışıklık sistemini güçlendirirken sahte bal bağışıklık sistemini çökertir" dedi.

Uzmanlar "En çok tüketilen bal arıların çiçek nektarlarını toplayarak yaptığı baldır. Balın üretim tarihi çok eskilere dayanır. Bal yüzyıllar boyu şifa kaynağı olarak görülmüştür. Yalnız günümüzde bal tüketimi yapılırken en çok merak edilen husus balın gerçek olup olmadığıdır. Bunu kolayca tespit etmek ise oldukça zordur. Pahalı bir bal bile gerçek bal olmayabilir" diye konuştu.

İlgili Haberler