Salgının Ağustos ayında başladığı iddia edilmişti: Çin'den Harvard'a flaş yanıt

Salgının Ağustos ayında başladığı iddia edilmişti: Çin'den Harvard'a flaş yanıt
İngiltere'nin önde gelen tıp kurumlarından Harvard Tıp Okulu Çin'de Covid-19 salgınının Ağustos 2019'da başlamış olabileceğini açıkladı. İnternet arama motorları ve ülkenin hastane bölgelerindeki uydu görüntülerini temel alan araştırmayı ise Çin yönetimi "saçma" olarak nitelendirdi.

Üniversite, salgının yayılmaya başladığı ilk şehir olan Vuhan'daki hastanelerin otomobil park alanlarının görüntülerini ve arama motorlarında salgının semptomlarından "öksürük" ve mide bulantısı" gibi kelimelerin ne kadar sıklıkla arandığını karşılaştırdı.

Buna göre salgının resmi olarak başladığının açıklandığı 2019 Aralık ayından daha önce bu kelimelerin aranmasında sert bir yükselişin gözlemlendiği açıklandı.

Artışın doğrudan yeni virüs ile bağlantılı olup olmadığının tam olarak söylenmesinin mümkün olmadığının altını çizen tıp kurumu yetkilileri, bununla birlikte bölgede yaşanan ani hareketlenmenin Huanan deniz ürünleri pazarında virüsün tespitinden çok daha önce başladığını işaret etti.

Araştırmacılar, Ağustos 2019'da bölge hastane park alanlarında olağanüstü bir yoğunluk görüldüğünü ayrıca internet aramalarında önceki grip salgınlarında aranmayan mide bulantısı ya da öksürük gibi kelimelerin en üst sırada saptandığını açıkladı.

"GÖZLEM YÜZEYSEL" 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise araştırmanın sonuçlarını düzenlediği günlük basın toplantısında kesin bir dille reddetti.

Chunying "İnternetteki trafik yoğunluğu gibi yüzeysel gözlemlere dayanarak bu sonuca varmanın inanılmaz derecede saçma olduğunu düşünüyorum" dedi.