Salihi: "Türkmen öğrencilere Türkiye'de burs verilmiyor!"

Salihi: "Türkmen öğrencilere Türkiye'de burs verilmiyor!"
ITC Başkanı Erşad Salihi, Türkiye'de eğitim görmek için başvuruda bulunan Türkmen gençlerden hiçbirinin burs alamadığını ve Türkiye'de eğitim gören Türkmenlerin sayısının giderek azaldığını söyledi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, "Türkmenlerden vazgeçmeyin" diyerek Türkiye'ye çağrıda bulundu.

Salihi, Türkiye'de eğitim görmek umuduyla başvuruda bulunan Türkmen gençlerinin bazılarının mülakatlara çağrıldığını ancak hiçbirinin burslu eğitime kabul edilmediğini söyledi.

Türkmeneli Cephesi'nin haberine göre Salihi'nin açıklamaları şöyle:

"Pek çok Türkmen kardeşim Türkiye’de eğitim görmek hayali ile Türkiye Burslarına başvuru yapmıştır. Bu kardeşlerimizden bir kısmının mülakata çağrıldığını öğrenmiş olmakla birlikte şimdiye kadar hiçbir Türkmen gencinin Türkiye Burslarına kabul edilmediğini biliyoruz. 

1990'lardan itibaren Türkmenlere Türkiye’de tanınan eğitim ayrıcalığı, yurt dışından öğrencilerin Türkiye’deki eğitim organizasyonunun düzenlenmesinin Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na geçmesi ile son bulmuş ve diğer tüm ülke vatandaşları ile aynı statüde değerlendirilmiştir. 

Bu durum itibariyle Türkiye’de eğitim gören Türkmen sayısı giderek azalmaya başlamıştır. Bu konuda Türkiye’deki yetkililerle birçok görüşme yapmamıza rağmen bir sonuç alabilmiş değiliz. Bugün yaşananlar ve çıkan Sonuçlar da bunu göstermektedir. 

Irak Türkmenleri yıllardır Irak’taki baskıcı rejimlerin zulmü altında kalmış ve her türlü hakkı elinden alınmıştır. 2003’ten sonra da ülkedeki zorlu şartlar nedeniyle Türkmenlerin bu hakları iade edilememiştir. Türkmen hakları için mücadelemizi bugüne kadar verdik ve kanımızın son damlasına kadar vermeye devam edeceğiz. Ancak bu konuda desteğe ihtiyacımız olduğu göz ardı edilemez. 

Irak’taki her topluluğun sırtını dayadığı bir ülke ya da ülkeler var. Biz de önce Irak vatandaşları olarak en önemli sınır komşumuz olan ve Türkmenler olarak soybağımızın bulunduğu Türkiye’nin yardımı ve desteğine ihtiyaç duyuyoruz. 

Türkmenlerin Irak’ta gelişiminin desteklenmesi Irak’ın da istikrarını katkı yapacaktır. Bu vesile ile Türkiye’deki yetkililere sesleniyorum. Türkmenlerden vazgeçmeyin. Irak topraklarında hakkı yenilen, ezilen, zulme uğrayan soydaşlarınıza el uzatın. Bizim olduğu gibi bölgenin umudunun da Türkiye olduğu unutmayın."