Sara nedir? Sara belirtileri nelerdir? Sara tedavi yöntemleri nelerdir?

Sara nedir? Sara belirtileri nelerdir? Sara tedavi yöntemleri nelerdir?
İnsanların korkulu rüyası olan sarayla ilgili detayları internet kullanıcıları arama motorlarında aratmayı devam ettiriyor. Peki, sara nedir? Sara belirtileri nelerdir? Sara tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Editör: Erkavim Yıldırım

İnsanlar gerek hasta olmadan önce gerekse sağlıklarını korumak için hastalıkları tanımayı tercih ediyor. Bu hastalıklardan birisi olan sarayla ilgili detaylar...

SARA NEDİR?

Gündelik dilde sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık %1’inin epilepsi hastası olduğu biliniyor.

Sara (Epilepsi), kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

SARA BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Vücutta ani kasılmalar

-Kollarda ve bacaklarda kontrol edilemeyen sallantılar

-Şuur kaybı

-Seri şekilde baş sallama hareketi

-Kısa bir süre seslere veya konuşmalara yanıt verememe

-Sabit bir noktaya bakmak

-Hızlı göz kırpmak

-Korku, anksiyete ya da deja vu (o anı önce yaşamış gibi hissetme) gibi psikolojik semptomlar

SARA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Epilepsi hastalarının çoğu anti-epileptik denilen epilepsi ilaçları yoluyla tedavi edilebilir. İlaçlarla nöbetlerin durdurulması amaçlanır. Bu nedenle ilaçların düzenli olarak kullanımı önemlidir. İlaç tedavisi, hastaların büyük bir bölümünde etkili olmasına rağmen, kimi hastalarda beklenen etkiyi sağlayamayabilir. Bu hastalarda epilepsiye sebep olan altta yatan duruma göre cerrahi tedaviler uygulanabilir.

İki tür epilepsi cerrahi yöntemi vardır:

İlki epileptik odağın kendisinin kaldırılmasıdır (rezektiv cerrahi).
İkincisi nöbet yayılım yollarının kesilmesi yoluyla nöbetlerin yayılmasını, sıklık ve şiddetini azaltmaya yönelik olan cerrahi yöntemdir (fonksiyonel cerrahi, palyatif cerrahi).

Kimi uygun hastalarda ise vagus sinir stimülatörü denilen tedavi uygulanabilmektedir. Göğüs altına yerleştirilen pil, vagus sinirini belli aralıklarla uyarır ve bu nöbetlerde azalma sağlayabilir. Bu tedavi yöntemiyle hastalarda belirgin düzelme sağlanabilir.

Diğer bir tedavi seçeneği de ketojenik diyettir. Bazı tür epilepsilerde etkili olan bu diyet yağdan çok zengin beslenilmesi prensibine dayanır. Ancak uzman hekimin onayıyla, diyetisyen kontrolünde uygulanmalıdır.

İlgili Haberler