Sayıştay raporu ortaya koydu. Paha biçilemeyen 440 eser sırra kadem bastı

Sayıştay raporu ortaya koydu. Paha biçilemeyen 440 eser sırra kadem bastı
Sayıştay, Türkiye’nin ilk fakültelerinden birisi olan Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde skandal bir gerçeği ortaya çıkardı. 2019 Yılı Denetim Raporu’nda 440 yazma eserin kayıp olduğu ortaya çıktı.

ANKA’dan Tamer Arda Erşin’in haberine göre, Sayıştay'ın 2019 yılı denetim raporuna göre Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ne ait 440 yazma eserin kayıp olduğu belirtildi. Sayıştay denetçileri bu eserlerin kaybolmasında sorumlunun kim olduğunu tespit edemedi.

Sayıştay, eserlerin kayıt alma işleminin sürmesini manidar bularak, “Yıllar içinde oluşan kayıp ve eksikliklerin zamana yayılarak ortaya çıkması muhtemel sorunlardan kurtulma çabasının bir sonucu olduğu düşünülmekte” saptamasında bulundu.

LOG KAYITLARI TUTULMADI

Rapora göre KBS'ye giriş sırasında 2008 adet nadir yazma eserin sayım fazlası olarak giriş kaydı yapıldı, 440 adet kitabın kaydı ise sistemden düşürüldü. Sayıştay denetçileri 440 eserin kaydının neden düşürüldüğünü tespit etmek için kütüphane görevlileriyle görüştü. Kütüphane görevlileri Sayıştay denetçilerine, “Kitapları en son kimin ödünç aldığına yönelik log kayıtları tutulmadı ve silinme işlemiyle birlikte bu tür kayıtlar da yok edildi” dedi. Denetçiler yaptıkları incelemede kitapların ödünç verilmeden de kullanıcılar tarafından kütüphaneden çıkarılabileceğini de tespit etti.

KAÇ YILDIR KAYIP OLDUĞU BİLE BİLİNMİYOR

Sayıştay raporunda kitapların kimin ihmali sonucu kaybolduğunun tespit edilemediği kaydedilerek, “Kitapların gerçekte kaç yıldır kayıp olduğu ve düşümü yapan memurların, kayıplardan sorumlu olup olmadıklarını tespit etmek de mümkün görülmemektedir. Bu durumda kontrol ve sayım süreçlerinde eksiklikler bulunduğu anlaşılmıştır” denildi.