Şekersiz kola içerken iki kere düşünün! Uzmanlardan korkutan uyarı

Şekersiz kola içerken iki kere düşünün! Uzmanlardan korkutan uyarı
İçinde şeker yok diye bilinen şekersiz kola maalesef o kadar da masum olmadığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre uzmanlar birtakım açıklamalar yaptıkları bildirildi.

Karar’ın haberine göre; Yapay tatlandırıcıların potansiyel olumsuz etkileri hakkında yıllarca süren tartışma ve belirsizlikten sonra, yeni büyük ölçekli bir çalışma, bunların tüketiminin aslında insan sağlığına zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmalar yapay tatlandırıcılar ve kanser arasındaki bağlantıyı gösteriyor.

YAPAY TATLANDIRICILARDAN UZAK DURUN

Plos Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, bazı şeker ikamelerinin hastalıkla diğerlerinden daha güçlü bir şekilde ilişkili olmasına rağmen, ortalamanın üzerinde miktarda tatlandırıcı alan kişilerin kansere yakalanma olasılığının %13 daha fazla olduğunu gösterdi. Araştırma yazarları, yaklaşık sekiz yıllık ortalama bir süre boyunca yaklaşık 103.000 Fransız yetişkinden yemek günlükleri topladı. Bilim adamları, yaş, vücut kitle indeksi (BMI), fiziksel aktivite ve yağ alımı gibi diğer kanser risk faktörlerini ayarladıktan sonra, çok miktarda tatlandırıcı tüketenlerin, tüketmeyenlere göre kanser insidansının daha yüksek olduğunu buldular.

YAPAY TATLANDIRILCILAR KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Özellikle aspartam, tüm kanserler için %15''lik bir risk artışı ve %22''lik bir meme kanseri riski ile ve ayrıca daha yüksek obezite ile ilişkili kanser oranları ve ayrıca tatlandırıcı asesülfam-K ile ilişkilendirildi. Şaşırtıcı bir şekilde, kanser oranları, ortalamanın üzerinde miktarda şeker tüketen bireylerde olduğu gibi, yapay tatlandırıcıların yoğun tüketicilerinde de yüksekti. Yazarlara göre bu, "yapay tatlandırıcılar ve aşırı şeker alımının kanser riski ile eşit derecede ilişkili olabileceğini" öne sürüyor.

YAPILAN ARAŞTIRMANIN DİĞER KANITLARI

İkinci bir çalışmada ise, asesülfam-K''nin aspartamdan bile daha fazla DNA hasarına neden olduğunu buldu, ayrıca birçok yapay tatlandırıcının bağırsak mikrobiyotasına müdahale ettiğine dair kanıtlar var. Bazı bilim adamlarının şeker ikamelerinin son derece zararlı olabileceği konusunda neden spekülasyon yaptığını görmek kolay olsa da, çalışmadan henüz somut sonuçlar çıkarılamaz.

Yapay tatlandırıcılar birçok gıda ürününe rutin olarak eklenirken, stevia gibi diğer doğal tatlandırıcılar da daha sağlıklı beslenme konusunda endişe duyan insanlar arasında oldukça popülerdir. Mevcut çalışma, bitki bazlı alternatiflerin kullanımını ele almıyor, bu nedenle benzer sağlık riskleri oluşturup oluşturmadıklarını göreceğiz. Verilerden bilim adamları, ortaya çıkan bulgularının "gıda veya içeceklerde şekere güvenli alternatifler olarak yapay tatlandırıcıların kullanımını desteklemediği" kesin sonucuna vardılar.

İlgili Haberler