Şeytan Bodrum'daki bu olayı görünce emekliliğini istedi

Şeytan Bodrum'daki bu olayı görünce emekliliğini istedi
Bodrum'da bazı otel ve siteler tarafından denizin dibine metrelerce duvar örüldü. Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz'ın çektiği görüntüler büyük ses getirdi. Yılmaz "Metrelerce uzunluktaki beton duvarlarla, Bodrum'un kıyı şeridinin şekli de değiştiriliyor. Beton blogların amacı sahile dökülen kaçak kum ve çakılların deniz dalgası ile gitmemesi için yapılıyor" dedi.

Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kent Konseyi'nin "Denizden Bakış Projemiz" çalışması, acı gerçeği gözler önüne serdi. Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz denizin altındaki metrelerce uzunluğundaki beton blokları görüntüledi. Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz'ın yapım nedeni açıklaması büyük şaşkınlık yarattı.

"Denizin dibine dökülen bloklar, taşınarak buraya dökülen kum ve çakılın dalgalarla sürüklenmesini önlüyor" diyen Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz "Bu beton bloklar denizin ekolojik dengesini de bozuyor. Deniz canlılarının yumurtlamasına engel oluyor. Bu Bodrum'un bir

Bodrum'daki tüm kıyalarının denizden dalgıç, havadan drone ile tarandığını belirten Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz "Uzman ekiplerle sahil şeridi taranıyor. Şu an yüzde 50'sini tamamladık. Diğer yüzde 50'lik dilimi de tamamlayınca Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Kıyı kesiminde 50 metreye kadar inşaatın yapılamayacağını da belirten Arif Yılmaz "Buralarda gerekli denetimler yapılmadı. İş sulandı. Şimdi denizin içine bile inşaat yapıyorlar" dedi.

Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz denizin ciddi şekilde zarar gördüğünü söyledi. Yılmaz "Yarım adanın özellikle kuzey sahillerinde, yaptığımız denetimlerde de rastladığımız o duvarlar. Bahsettiğiniz o duvarlar kum tutma bahanesi ile yapılmış, denize sürekli kum dolgusu yapılıyor.
O kumlar o bölgenin şartlarına uyumlu olmadığı için dağılıyor. Bu sefer bunları dağıtmamak için denizde duvarlar örülmeye başlandı. Denize duvar örülüyor, sonra set çekiliyor, arkasından kumlar indiriliyor. Posidonia çayırları kazılıyor. Suni bir plaj havası veriliyor. Ciddi oranda deniz dibine zarar veren bir durumdur"
dedi.

KANUNLAR KAĞIT ÜZERİNDE

Kıyı kanunlarının kağıt üzerinde kaldığını da ifade eden Yılmaz "Turizmin öyle bir dokunulmazlığı oldu ki, kıyı kamuya açık, ama bunlar kağıt üzerinde kalıyor. Kanuni yaptırımlar kağıt üzerinde kalıyor. Denize sıfır yanaşmayı bırakın, İskeleler ile sıfır noktasından denizin içerisinde yerler yapıldı.
O da yetmedi, deniz dibinde kumlama yapmak için duvarlar örülerek gittikçe denizin içerisine doğru gelişen bir turizm var ama bu maalesef sürdürülebilir bir turizm değil. Turizm konusunda rakiplerimizin hiçbir tanesinde kıyılar bu kadar acımasızca katledilmiyor. Buna bir dur denip önlem alınmazsa yakında kıyılarımız bir felaket haline gelecek. Sularımız kirlenecek, kıyı erozyonuna uğrayacağız. Bedelini ağır ödeyeceğiz"
şeklinde konuştu.

500 METRELİK DUVARLAR VAR

Bazı bölgelerde duvarların uzunluğunun da 500 metreye kadar çıktığını da sözlerine ekleyen Kont Konseyi Başkanı Arif Yılmaz "Duvarların uzunlukları bölge bölge değişiyor. Benimde tespit ettiğim yerler var. Bazı yerlerde 300 metre, 500 metre uzunluğunda örülmüş duvarlara rastlaya biliyorsunuz. Bunlar deniz seviyesinde görülen işlemler değil. Denizin dibinde yapılan inşaatlar. Önce denizin dibinde kum tutucu duvar diye yapılıyor. Arkasından o duvar yükseliyor, içerisi de dolu oluyor. Onun önüne bir duvar daha örülüyor. Denize doğru ilerleyen bir turizmimiz var ama bu aynı zamanda kıyılardaki turizmin sonunu getiriyor. Dünyada bir takım uygulamalarda kum tutmak için şişme ve hortum sitemleri var. Fakat bunların yaptığı işlem dalgalarla kıyıya vuran kumun geriye çekilmesini engellemek içindir. Bizde bu artık farklı işlemeye başladı. Duvarı çek, denizin normal kumlamasını alma dışarıdan kumu getir, üstüne dök, dolgu yap şekline dönüştü. Bu da ciddi zarar veriyor, denizlerimize ve kıyılarımıza" ifadelerini kullandı.

bodrum-01.jpgbodrum-02.jpgbodrum-03.jpgbodrum-10.jpgbodrum-08.jpgbodrum-07.jpgbodrum-06.jpgbodrum-05.jpgbodrum-04.jpg

İlgili Haberler