Sıcak havada bunları yerken dikkat! Zehirlenebilirsiniz

Hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar et ve tavuğun bilindik, güvenilir yerlerden tüketilmesi gerektiğini öneriyor.

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Adana’da artan sıcaklıklarla beraber yaz mevsiminde görülen besin zehirlenmesi vakaları da arttı.

Dışarıda sıklıkla tüketilen tavuk döner, et ve balık ürünleri ise en çabuk bozulan gıdalar arasında yer alırken, uzmanlar et ve tavuğun bilindik, güvenilir yerlerden tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, hastalarda karın ağrısı, kramp ve ateş gözlemlenebildiğini ifade ederek, "Belirtiler hafif seyredip birkaç gün içerisinde düzeliyor ancak bulantı ve kusma fazlaysa destek vermek gerekiyor. Bu dönemde bu vakaları sık görmeye başladık. Acil servise gıda zehirlenmesi semptomlarıyla başvuran hasta sayısı arttı" dedi.

"GIDALARIN SAKLANMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Sıcaklık artışının mikroorganizma ve bakteri sayısının artışına da yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Sümbül, "Et, tavuk ve deniz ürünleri taze tüketilip iyi pişirilmeli. Eksi 18 ve artı 4 derecede muhafaza edilmeli. Gıdaların saklanması çok önemli. Gıda zehirlenmesinde gereksiz antibiyotik kullanımı çok fazla. Bu çok yanlış bir uygulama. Antibiyotikler doktor önerisiyle kullanılmalı. Sıcak havalarda tuzlu ayran, soda ve su tüketimi çok önemli. Yeteri kadar sıvı alamayan hastalar hastaneye başvurmalı" diye konuştu.

"BİLDİKLERİ YERLERDEN ET VE TAVUĞU TÜKETMELİ"

Kebapçı Cihangir Korkmaz ise bilindik ve güvenilir yerlerden et ve tavuk tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Adana sıcakları had safhaya ulaştı. Sıcakta etler dışarıda kaldığında gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Bizler bunun önlemini alabilmek için etleri soğuk havada muhafaza ediyoruz ve sipariş geldikçe pişirip servis ediyoruz. Bu sıcaklarda insanlar güvenilir ve bildikleri yerlerden et ve tavuğu tüketmeli. Sıcak havada et kararıyor ve gıda zehirlenmesine yol açıyor" açıklamasında bulundu.

"PAKET SERVİSLER KISA MESAFELERE YAPILMALI"

Sıcak havada paket servislere de dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Korkmaz, "Bu sıcaklarda paket servisler kısa mesafelere yapılmalı. Merkezde müşteriye hızlı servis olursa gıda zehirlenme riski ortadan kalkar" şeklinde konuştu.

aw257050-06.jpg

aw257050-03.jpg

aw257050-02.jpg

İlgili Haberler