10 gün boyunca gittiği her şehirde gördü. Sinan Meydan şahit olduğu korkunç gerçeği açıkladı

10 gün boyunca gittiği her şehirde gördü. Sinan Meydan şahit olduğu korkunç gerçeği açıkladı
Son 10 gündür gerçekleştirdiği seyahatlerdeki gözlemlerini paylaşan Tarihçi Yazar Sinan Meydan, yaşanan sığınmacı akınının sonucu ülkemizde hızla artan Arap nüfusuna dikkati çekti.

Tarihçi yazar Sinan Meydan, yaşanan sığınmacı akını sonucu ülkemizde hızla artan Arap nüfusuna dikkat çeken bir mesaj paylaştı. Son 10 gününde çeşitli kentlere gittiğini belirten Meydan, ülkemizin istila edildiğini ve kent merkezlerinde Türkçe''den daha çok Arapça konuşulduğunu söyledi.

Wilson İlkelerinden Sevr Antlaşması''na; Misakı Milli''den Lozan''a; Adalar, Batı Trakya ve Musul''dan Hatay''ın anavatana katılmasında demografinin etkili olduğunu hatırlatan Meydan şu ifadeleri kullandı:

"Son 10 gündür çeşitli söyleşiler için çeşitli kentlere gittim,gidiyorum, gözlemim şu:Türkiye sessiz değil, olabildiğince seslice istila ediliyor; kentlerin merkezleri yabancılar tarafından ele geçirilmiş gibi, Türkçeden çok Arapça duyuluyor. Bazı yerlerde demografi değişmiş bile."

Meydan, paylaşımını 20 Ekim 1921''de Fransızlar ile imzalanan Ankara Anlaşması''nın 7. maddesini hatırlatan "Tarihten ders almak! Konu: Demografinin Önemi" başlıklı yazısını anımsatarak yaptı.

Ankara Anlaşması''nın 7. maddesinde şöyle deniliyor:

"İskenderun Bölgesi (Hatay) için özel bir idare usulü tesis olunacaktır. Bu mıntıkanın Türk ırkından olan ahalisi kültürlerinin inkişafı için her türlü teşkilattan faydalanacaklardır. Türk lisanı orada resmi dil olacaktır."
 

İlgili Haberler