SMA tedavisinde engelleri kaldıracak öneri, İYİ Parti Meclis’e sundu!

SMA tedavisinde engelleri kaldıracak öneri, İYİ Parti Meclis’e sundu!

İYİ Parti Adana milletvekili Metanet Çulhaoğlu; Meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada SMA hastası çocuklarımızın tedavisi için çözüm önerilerinde bulundu

İYİ Parti Adana milletvekili Metanet Çulhaoğlu; Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda SMA hastası çocuklarımızın tedavisi için iktidarın bu güne kadar gerekli yardımı yapmadığını belirtti ve iki tane çözüm önerisinde bulundu.

İYİ Partili Çulhaoğlu'nun Türkiye'de ilk defa gündeme getirilen çözüm önerilerinin birincisinde, 'Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da Sağlık Bakanlığı SMA Fonu kurularak. Bu fona halkın bağışları ve elektrik faturalarına yansıtılan TRT payına düşen kısmın yarısı ve enerji faturalarındaki yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1'i ayrılsın.' denildi.

Metanet Çulhaoğlu'nun ikinci önerisinde ise; 'Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da Sağlık Bakanlığı SMA Fonu kursun. Bu fona halkın bağışları ve elektrik faturalarına yansıtılan TRT payına düşen kısmın yarısı ve enerji faturalarındaki yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1'i SMA fonuna ayrılsın. Bu uygulamayla hem devlete hem de vatandaşa herhangi bir yük getirmeden SMA hastalarımızın dertlerine de derman olunur.' ifadelerini kullandı.

SMA hastalığı nedir?

Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan SMA, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Vücutta yer alan pek çok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bebeklerde en sık rastlanan ölüm nedeni olarak kabul edilen SMA, batı ülkelerinde daha sık görülür. Ülkemizde ise yaklaşık 6 bin ile 10 bin doğumda bir bebekte görülen genetik geçişli bir hastalıktır. SMA hareket hücreleri adı verilen motor nöronlardan kaynaklanan, kas kaybı ile karakterize ilerleyen bir hastalıktır.