Soma kararına tepki gösteren hakim: "Önce işçileri tahliye etmek yerine..."

Soma kararına tepki gösteren hakim: "Önce işçileri tahliye etmek yerine..."
Manisa'nın Soma ilçesindeki madende 301 madencinin hayatını kaybettiği kazada Soma katliamı davasında mahkeme kararına katılmayan hâkim, "Önce işçileri tahliye etmek yerine yangını söndürmeye çalıştılar" ifadelerini kullandı.

Bölge Adliye Mahkemesi heyetinden bir üye, Soma mağdurlarının avukatlarının talepleriyle örtüşen gerekçelerle karara muhalif kaldı. Muhalif üye, Can Gürkan'ın ve babası Alp Gürkan'ın basit taksirden değil, olası kastla birden fazla adam öldürme suçundan cezalandırılmasını istedi.

"Yangın mücadelesi sürerken bile işçiler çalıştırıldı" diyen muhalif üye yangını söndürmek adına su sıkılarak enkaz altında kalan işçilerin tahliye edilmeyerek bu konuda gecikildiğini ifade etti.

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davada, 5 tutuklu sanığa verilen 15 ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları ile tutuksuz 9 sanığın adli kontrol şartı ve 37 sanığın beraat kararlarını yerinde bulmuştu. Mahkeme kararla birlikte, “temyiz süreci uzar” gerekçesiyle yaklaşık 5 yıldır tutuklu sanık Can Gürkan’ın yurt dışı yasağı konularak dün tahliyesine hükmetti.

Bölge Mahkemesi, sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru,işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı ve teknik nezaretçi Ertan Ersoy'un tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan ile ilgili tahliye kararında “infazı gereken toplam cezanın 5 yıl 6 ay olması, yattığı süre, gerekçeli karar ve temyiz taleplerinin tebliği için geçecek süre ve Yargıtay'a gidiş dönüş süresini” göz önüne aldı. Mahkeme kararında "toplam infaz süresini aşacak şekilde tutuklu kalacağı anlaşıldığından, yurt dışı yasağı uygulanarak tahliye edilmesine" denildi. Ceza sınırı 5 yılı aştığı için dosya Yargıtay’a gidecek.

"YANGIN MÜCADELESİ SÜRERKEN BİLE İŞÇİLER ÇALIŞTIRILDI"

İndependent Türkçe'de yer alan habere göre, Müdahil tarafın talepleriyle örtüşmeyen muhalefet şerhinde baba Alp Gürkan'ın da cezalandırılması isteniyor.

Muhalif üye savunmasında "Kamera görüntülerine göre başlayan yangın tamamen söndürüldükten sonra ocakta çalışma yapılması gerektiği halde, yangınla mücadele edilme sırasında dahi işçileri çalıştırarak tahliye ettirmeyen, ocağın tamamının tahliyesi için gerekli olan megafon sistemini dahi (basit bas-konuş) kaldıran, kullanılmaz hale getiren, ocakta ilk önce tahliye yerine su sıkarak yangını söndürmeye çalışarak işçilerin tahliyesinde gecikmeye neden olunması karşısında, mesleki durumu, tecrübe birikimi, formasyon, saha ve bölgeyi tanıma, bilme nedenleriyle ilgilileri tarafından öngörülmesi gereken buna rağmen bu şartlarda çalışmaya ve üretime devam edilmesi yönünde inisiyatif kullanan ve karar alma ve uygulama mekanizmasında yer alan sanıklar Alp Gürkan, Can Gürkan, Mustafa Yiğit, Ramazan Doğru, Hayri Kebapçılar, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Hilmi Karakoç, Hüseyin Alkan, Mehmet Erez, Haluk Evinç, Fuat Ünal Aydın, Murat Bodur'un olası kastla öldürme ve yaralama suçlarından cezalandırılmalarına, tahliye taleplerinin reddine karar verilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan sayın çoğunluğun hükme karşı yapılan istinaf taleplerinin reddine ve tahliye kararına katılmıyorum." ifadelerini kullandı.

ÖLEN HER MADENCİ İÇİN SADECE 5 GÜN HAPİS YATTI

Hayatını kaybeden işçilerin yakınları ise karar tepki göstererek "Soma Katliamı davasında 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Soma Kömür İşletmeleri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliye edilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Yapılan açıklamalarda Gürkan’ın katliamda can veren her işçi için yalnızca 5 gün hapis yattığına dikkat çekildi. Katliamda yaşamını yitiren işçilerin yakınları, “Bu kararı tanımıyoruz! Bir üst mahkemeye itiraz edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Dava Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldı. İddianamede tutuklu 5 sanık ile tutuksuz vardiya amirlerinin "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez, 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. 

Tutuksuz sanıklar hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, 25'i hakkında bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri iddiasıyla, aynı aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep edildi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığının şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçlarından açtığı dava, ana davayla birleştirildi. Davanın 11 Temmuz 2018'deki karar duruşmasında, 5 tutuklu sanığın 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılmasına, 9 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, 37 sanığın ise beraatına karar verildi.

İlgili Haberler