Son anket sonuçları açıklandı: İşte AKP, CHP, İYİ Parti, MHP, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin oy oranları

Son anket sonuçları açıklandı: İşte AKP, CHP, İYİ Parti, MHP, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin oy oranları
AREA Araştırma şirketi, “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması – Mayıs 2020” sonuçlarını açıkladı. Ankete göre AKP, CHP, İYİ Parti barajı geçerken, MHP, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi barajı aşamıyor.

AREA Araştırma şirketi, Mayıs ayından gerçekleştirdiği “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması”nın sonuçlarını paylaştı.

6 bölümden oluşan araştırmada, Siyasi partilerin seçmen desteği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türkiye’nin en önemli sorunu, siyasetçilerle ilgili kanaatler, olası erken genel seçim kanaati ve yeni kurulan partilere oy verme davranışı ve diğer gündem konuları ele alındı.

GEÇERLİ OYLAR DAĞITILDIĞINDA AK PARTİ YÜZDE 39 ALIYOR

“Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 39’u tercihini AKP’den yana kullanırken, yüzde 24,5 tercihini Cumhuriyet Halk Partisi’nden, yüzde 12'si İYİ Parti’den, yüzde 10 ise HDP’den yana kullandı.

Milliyetçi Hareket Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ise baraj altında kaldı. Babacan’ın liderliğini yaptığı DEVA Partisi’nin oylarının, Gelecek Partisi’nden daha yüksek olduğu görüldü.

milletvekili-001.jpg

VATANDAŞ, GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLEMENTER SİSTEM İSTİYOR

“Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?” sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 42,7’si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tercih ederken, yüzde 57,3’ü ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi'ni tercih etti.

parlementer-sistem.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ BAŞARISIZ GÖRÜLDÜ 

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin genel olarak performansını nasıl buluyorsunuz?" şeklindeki soruya yanıt veren vatandaşların yüzde 37,1'i sistemi başarılı bulduğunu belirtirken, yüzde 53,2'si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin başarısız olduğunu söyledi. Yüzde 9,7 ise sistemle ilgili görüş beyan etmedi. 

hukumet-sistemi.jpg

MERAL AKŞENER YÜKSELİŞTE

“Aşağıda belirtilen siyasetçilerle ilgili genel kanaatiniz nedir?” sorusunu yanıtlayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında yüzde 51,6 olumlu görüş bildirirken, yüzde 39,9’u olumsuz görüş bildirdi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in yükselişte olduğu izlenirken, vatandaşların yüzde 38,3’ü Meral Akşener hakkında olumlu görüş bildirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’i ise Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, Ali Babacan, Demirtaş ve Davutoğlu takip etti.

meral-aksener-016.jpg

ERKEN GENEL SEÇİME OLUMSUZ YANIT

Ankete katılan vatandaşların yüzde 33,3’ü erken seçimin gerekli olduğunu belirtirken, yüzde 58’i erken seçime gerek olmadığını belirtti.

erken-secim.jpg

HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKALARI BAŞARISIZ GÖRÜLÜYOR

Hükümetin Ekonomi Politikasını nasıl buluyorsunuz? Sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 33,8’i ekonomi politikalarını başarılı bulurken, yüzde 58,4 ise AKP hükümetinin ekonomi politikalarının başarısız olduğunu söyledi.

Fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 7,8’de kaldı.

ekonomi-politikalari.jpg

AKŞENER’İN MEMLEKET MASASI ÇAĞRISI YERİNDE GÖRÜLDÜ

Ankette sorulan bir diğer soru ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘Memleket Masası’ çağrısına ilişkin oldu. “Meral Akşener’in “…liderler olarak memleket masasında toplanmamız lazım…” çağrısını nasıl karşılıyorsunuz?” şeklindeki soruyu yanıtlayan vatandaşların yüzde 55,9’u çağrıyı yerinde bulduklarını aktarırken, yüzde 31’i de desteklemediğini söyledi. 12,3 oranında vatandaş da fikir belirtmedi.

aksenerin-cagrisi.jpg

SIRRI SÜREYYA ÖNDER’İN İDDİALARI GERÇEKÇİ BULUNMADI

Öte yandan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in “…İYİ Parti bize aracı gönderdi…” iddialarını gerçekçi buluyor musunuz?” şeklindeki soruyu yanıtlayan vatandaşların yüzde 53,4’ü bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Vatandaşların yüzde 20,6’sı iddiaları gerçekçi bulurken, yüzde 26’sı da konu hakkında fikir beyan etmedi.

sirri-surreya.jpg