Son dakika... Erdoğan ve Zelenskiy'den ortak basın toplantısı

Son dakika... Erdoğan ve Zelenskiy'den ortak basın toplantısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısına katılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısında konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Ziyaretimiz, hassas bir döneme tekabül ediyor. Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna''nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum. Sayın devlet başkanı başta olmak üzere Ukraynalı yöneticilerin sağduyulu ve diyalogu öne çıkaran mesajlarını takdirle karşılıyorum. Daha önce de vurguladığım üzere, Türkiye, Karadeniz’den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle ev sahipliği yapabileceğimizi bugünkü görüşmelerimizde bir kez daha vurguladık.

Zira Türkiye olarak yangına körükle gitmek yerine tansiyonu nasıl düşürürüz mantığıyla hareket ediyoruz. Donbas ihtilafının kontrolü noktasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu’nun rolünü önemsiyoruz. Kuruluşundan bu yana tüm tarafların güvenine mahzar olmuş Türk büyükelçilerce idare edilen misyona desteğimiz tamdır."

Zelenskiy''nin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Tam 30 yıl önce Türkiye ve Ukrayna diplomatik ilişkileri tesis ettiler. Bugün 30 yıldır devam eden işbirliğimizi çok önemli bir olayla taçlandırdık. Ülkelerimiz Serbest Ticaret Anlaşması''nı imzaladılar, bu tarihi bir olay.

Bu, iş dünyası için yeni pazarlar, istihdam, yeni gelirler, ülkelerimizin refah düzeylerinin artması demek. Bu anlaşma imzalanmadan önce bile ikili ticaretimiz geçtiğimiz yılda 7 milyar dolara erişerek yeni bir rekor kırıldı, yüzde 50''den fazla bir artış gösterdi. Bu da 10 milyar dolarlık hedefimizin mümkün olduğunu gösteriyor.

Serbest Ticaret Anlaşması da bu hedefe beklediğimizden hızlı ulaşmamızı sağlayacaktır. Önümüzde duran meydan okumalar ve bunların giderilmesi için atılacak adımlar görüşmemizin temel konularıydı. Egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze desteği ve Kırım''ın kurtarılması için gösterdiği destek nedeniyle sayın cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum. Savaşı bitirme yolunda Ukrayna-Rusya arasında arabulucu olma inisiyatifi için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Bugün altyapı ve yatırım alanındaki etkileşimimiz aktif şekilde gelişiyor. Ukrayna ilgili konuları kabul ederek yabancı iş dünyası için elverişli şartlar oluşturmakta. Savunma sanayii ve havacılık sektörlerindeki işbirliğimizi bugün özellikle ele aldık. Buradaki amacımız somut projeleri hayata geçirmek, tecrübe ve teknoloji paylaşımı yapmak. Bugün imzaladığımız anlaşma BAYKAR makinelerinin Ukrayna''da kullanımını genişletecek."

Ayrıntılar geliyor...