Son yüzyılın 'Büyük Türkçü'sü

Son yüzyılın 'Büyük Türkçü'sü
“Son Yüzyılın Büyük Türkçüsü” Prof. Dr. Turan Yazgan, sonsuzluğa yürüyüşünün dördüncü yılında, 3 Aralık günü saat 14:00’de, İstanbul’da yapılacak programla anılacak.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nca, Fatih’teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda; Yazgan’ı konu alan belgeselin gösteriminin yanı sıra “Göz Açtırmayan Boran-Turan” romanının tanıtımı ile Azerin konseri de var. Ayrıca, “Türk Dünyası Turan Yazgan Büyük Ödülü” nün takdimi ile kitap imza etkinliği de söz konusu. 1938’de, Isparta Eğirdir’de doğan akademisyen ve yazar Yazgan; yüksek öğrenimini 1959’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda beş yıl görev, İtalya’da da Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yaptı.

VAKFI, 1980 YILINDA KURDU

1966’da, İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girerken; ertesi yıl doktorasını, “Şehirleşme Açısından Türkiye’de İşgücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle ve pekiyi dereceyle tamamladı. 1971’de, “Gelir
Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu teziyle doçent oldu. 1977 ve 1978’de GüneydoğuAnadolu Bölgesi Planı Genel Koordinatörlüğü görevini yüklendi. Bölgede yapılan araştırmaları sonrası ortaya çıkan, yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığı’na sundu. 1979’da İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite Senato ve Yönetim Kurulu üyelikleri ile Anabilim Dalı Başkanlığı vazifelerinde bulundu. 2000’de emekliye olan Yazgan, 1980 yılında kurduğu, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’yla başladığı hizmet yarışında, 25-30 kişinin yürütebileceği çalışmaları tek başına yaptı. Böylece, çocukların okumasında katkı sahibi oldu. Türkiye’de ve Türk Dünyası’ndaki hizmetleri nedeniyle 200’den fazla plaketle ödüllendirildi. Ayrıca yurt içi ve dışındaki pek çok üniversiteden fahri doktora verildi. Temelleri attığı vakıf, oğlu Közhan Yazgan yönetiminde etkinliklerini sürdüren, 74 yaşında kanserden ölen Yazgan’ın naaşı; İstanbul’daki Eski Kozlu Mezarlığı’nda bulunuyor.