Sözleşme bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Sözleşme bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren kira sözleşmesine ilişkin tüm detaylar belli oldu.

Birçok ev sahibi ve kiracı, 1 yıllık kira sözleşmesinin nasıl yapılacağı ve sözleşmenin bittiği takdirde yenilenmezse ne olacağını araştırıyor. İşte ayrıntılar...

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Kira sözleşmesi taraflardan birisinin bu yükümlülüklere uymaması halinde taraflarca sona erdirebileceği gibi, kendiliğinden sona erebilir.

KİRACI MÜLKÜ HANGİ HALLERDE BOŞALTMALI?

Kiracının kiralık mülkü boşaltma süresi, kira sözleşmesinin belirli süreli veya belirsiz süreli olmasına bağlıdır. Kira sözleşmesi belirli süreli ise, süre sonunda kira sözleşmesini feshetme hakkının yalnızca kiracıya ait olduğu vurgulanmalıdır.

Kira süresi sona erdiğinde ev sahibi, yalnızca kira süresinin sona erdiği gerekçesiyle kiracıyı tahliye edemez. Ancak, yasada belirtilen belirli koşulların varlığı halinde, ev sahibi kiracıyı kiralık konuttan tahliye edebilir.

KİRACI NASIL TAHLİYE EDİLEBİLİR?

Kira sözleşmesinin türüne ve kanunda belirtilen şartlara göre kiracının tahliyesi değişiklik arz edebilir. Ancak kiracının tahliyesi sadece kira süresinin bitmesine bağlı olarak mümkün değildir. Kiracı ancak kanunda belirtilen sebeplerden birinin varlığı halinde tahliye edilebilir ve bu tahliyenin kanunda belirtilen ihbar süreleri içinde yapılması gerekir.

SÖZLEŞME BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Türk Borçlar Kanunu'ndaki maddelere göre, genellikle 1 yıllık kira sözleşmeleri olarak görülen belirli süreli kira sözleşmelerinde, süre sonunda kira sözleşmesini feshetme hakkı kiracıya aittir. Ancak geçerli sebepler varsa ev sahibi kiracıyı kiralık konuttan tahliye edebilir.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Kira sözleşmesi yapmayı kesinlikle unutmamalıyız. Kira sözleşmeleri yaparken hazırladığınız metinde haklarınızın korunduğuna dikkat etmelisiniz. Kira sözleşmesi yaparken bir avukattan hukuki bir gözle sözleşmeye bakmasını isteyebilirsiniz.

Ayrıca kira sözleşmeniz bittiğinde sözleşmeyi devam ettirip ettirmemek yine kiracının elinde bulunan bir haktır. Ev sahibinin sizi evden çıkarabilmesi için birkaç yol bulunmakta ancak bu yolların çoğu zor yollardır. Bu sebeple kesinlikle kira sözleşmenizi yapmayı unutmayın!

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.