Bankaların tüketiciye ‘çifte kart’ oyunu

Bankaların tüketiciye ‘çifte kart’ oyunu
Bankalara ücretsiz kart zorunluluğu getirildi. Ancak bu kartlarla taksitli alışveriş yapamayan tüketici daha geniş imkanlara sahip kredi kartına yönelince kart aidatı alınmasının da yolu açıldı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni Tüketici Kanunu’nda yapılan düzenlemenin tüketiciye değil bankalara yarar sağlayacağını söyledi. Kanunla bankaların, tüketicilere ücretsiz kredi kartı vermesi zorunluluğunun getirildiğini belirten Yılmaz, “Bu kanun, tüketicilere ücretsiz kredi kartını zorunlu tutmasına rağmen, diğer taraftan kullanılmakta olan kredi kartlarına da yıllık ücretin yolunu açmıştır. Burada öne çıkarılması gereken husus, bu ücretsiz kartın ne işe yaradığıdır. Başka deyişle işlevinin ne olduğudur. Bu ücretsiz kartla tüketicinin taksit yapması, puan toplaması, kampanyalı satışlarda indirimli-taksitli satışlardan yararlanması mümkün değildir. Başta tüketicinin lehine gibi görünen ücretsiz kart zorunluluğu, aslında kart çıkaran kuruluşlara ücretli kartın yolunu açmıştır. Bankalar Tüketici Kanunu ile bu konuda istediklerini elde etmişlerdir” diye konuştu.

Tek ödemelerde avantaj
Yeni kanuna göre, tüketicilerin bankalardan ücretsiz kart talebinde bulunma hakkı olduğu gibi dilerse kullandığı kredi kartını ücretsiz karta da çevirebileceğini kaydeden Yılmaz, “Tüketici alışverişlerini tek ödeme üzerinden yapması durumunda bundan yarar sağlayabilir. Aksi takdirde bu kartın tüketicilere faydası olmamaktadır. Tüketiciler, eninde sonunda bankaların ücretli kartına mahkum olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Ücretsiz kartın işe yaramadığını gören tüketicilerin zorunlu olarak ücretli karta dönüş yapacaklarına işaret eden Yılmaz, “Bankaların beklentisi de bu yöndedir. Tüketicinin bugüne kadar verdiği hukuk mücadelesi boşa çıkarılmıştır. Bu düzenleme tüketiciye değil, bankalara yarar sağlayacaktır. Uygulamada hep birlikte yaşayıp göreceğiz” ifadelerini kullandı.