Yaşasın Kürdistan!

Yaşasın Kürdistan!
Yaşasın Kürdistan!

Sınırda protokolün karşıladığı ve ayağına kırmızı halı serdiği Barzani, Erdoğan’la birlikte halka seslendi Kürdistan bayra

Sınırda protokolün karşıladığı ve ayağına kırmızı halı serdiği Barzani, Erdoğan’la birlikte halka seslendi Kürdistan bayraklarının dalgalandırıldığı Diyarbakır meydanı, Biji Serok Barzani sloganlarıyla inledi...

 

50 araçlık konvoyla geldi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Kürt şarkıcı Şivan Perver ve 50 araçlık bir konvoyla 07.10’da Habur’dan giriş yaptı. Barzani’yi gümrük sahasında AKP Şırnak Milletvekili M. Emin Dindar, Şırnak Vali Vekili Mustafa Akgün, Şırnak Emniyet Müdürü Avni Usta ve AKP İl Başkanı Mehmet Demir karşıladı.

 

Leyla Zana ile kucaklaştı...

Türkiye’ye girişi sonrası 3.5 saatlik yolculuğun ardından Diyarbakır’a gelen Barzani’yi kent girişinde BDP’li Altan Tan ve büyük bir kalabalık, kalacağı otelin girişinde ise Tarım Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç ve bağımsız vekil Leyla Zana karşıladı. Yöresel kıyafetli Zana ile kucaklaşan Barzani, soruları yanıtsız bıraktı.

 

“Şimdi kardeşlik zamanı”

Tören alanında da öncelik verilen ve kürsüye ilk sırada çıkan Barzani, Kürtçe başladığı konuşmasını Türkçe bitirdi ve şu mesajları verdi: Sayın Başbakan’a çok içten teşekkürlerimi sunuyorum bu fırsatı bize tanıdığı için... Biz barış sürecini destekliyoruz ve destekleyeceğiz. Birbirini kabul etmek, kardeşlik yöntemleriyle yaşamak zamanıdır.

 

NOTLAR:

Emine Erdoğan mutluluktan ağladı

İktidarın toplu açılış törenine Barzani’yi davetiyle tarihi (!) günlerinden birini yaşayan  Diyarbakır 37 yıl sonra kente gelen Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses’in düetine de ev sahipliği yaptı. Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın “Ağlama” adlı şarkıyı dinlerken gözyaşlarına engel olamadığı görüldü.

 

*Çok önemli (!) konuklar ağırlayan Diyarbakır’da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Damlara keskin nişancılar yerleştirildi, alana giren herkes arandı.

 

*Başbakan Erdoğan, özel uçak “ANA” ile saat 11.30’da Diyarbakır’a gelirken, karar değiştiren Davutoğlu da ABD ziyareti öncesi programa katıldı.

 

*Havaalanı çıkışında otobüsü durdurulan Erdoğan ve eşine bazı kişiler mektup verdi. Çocuklara oyuncak dağıtan Erdoğan’a forma hediye edildi.

 

*Çok sayıda ambulansın hazır beklediği alanda acil müdahale çadırı kuruldu. Bir müzik grubu miting alanında bekleyenlere Diyarbakır türküleri söyledi.

 

Peşmerge Reisi “baş tacı” edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce “benim muhatabım olamaz” dediği Irak Kürdistan
Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye Diyarbakır’da birinci sınıf protokol uygulaması yapıldı

 


Ayağına kırmızı halı serilen Barzani’yi, Habur sınır kapısında 50 araçlık konvoy karşıladı. AKP Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, Mesud Barzani’ye Kürtçe “Hoşgeldiniz” dedi

 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Diyarbakır’da buluştu. Dün sabahtan itibaren Diyarbakır’da yaşanan gelişmeler şöyle oldu...
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver, Diyarbakır’a kalabalık bir konvoy eşliğinde geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır programına davet ettiği Barzani ve sanatçı Şivan Perver, Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı.
Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’ndan saat 07.10 sıralarında yaklaşık 50 araçlık konvoyla Türkiye’ye giriş yapan Barzani ve Perver’i gümrük sahasında AKP Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, Şırnak Vali Vekili Mustafa Akgün, Şırnak Emniyet Müdürü Avni Usta ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Demir karşıladı.
Milletvekili Dindar, Barzani’ye Kürtçe “Hoşgeldiniz” dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Barzani ve Perver tekrar araçlarına binerek, Diyarbakır’a doğru hareket etti. Barzani’ye Milletvekili Dindar ve Vali Vekili Akgün de eşlik etti. Barzani posteri ve bölgesel yönetimin bayraklarını taşıyan bir grup vatandaş da Habur Sınır Kapısı girişinde “Lider Barzani Hoşgeldin” yazılı pankartı açtı.

 


Vatanımıza geldik
Kürt Sanatçı Şivan Perver de “Hepimizin gönlü mutlu olsun. Bu mutluluğa ortak olmak için geliyoruz. Konuşulacak çok şey var ama onları sonra konuşacağız. Biz vatanımıza geldik. Güzel şeyler oluyor. Çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver, 3,5 saatlik yolculuğun ardından Diyarbakır’a geldi. Şehir girişinde yaklaşık bin kişi, Barzani’yi karşılamak için toplandı. Barzani ve Perver’i kentin girişinde BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve vatandaşlar karşıladı. Kürtçe, “Yaşasın Başkan Barzani”, “Evine hoşgeldin” yazılı pankartlar ve Barzani’nin babası Mustafa Barzani’ye ait fotoğraflarla karşılanan Barzani, vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle aracından inemedi. Barzani ve Perver’i Diyarbakır’da karşılayan yüzlerce kişi ’Biji Kürdistan’(Yaşasın Kürdistan) sloganları attı.

 


Bakan Eker karşıladı
Kalabalık nedeniyle trafiğin aksaması üzerine bir vatandaş polis aracından yolun açılması için Kürtçe-Türkçe anons yaptı. Barzani ve Perver, uzun bir konvoy halinde kent merkezine doğru hareket etti. Barzani’yi 2 gün sürecek temasları kapsamında konaklayacağı Green Park Otel’in girişinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana karşıladı. Yöresel kıyafet giyinen Zana, Barzani ile kucaklaştı. Gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Barzani otele giriş yaptı.

 


Kan akmasın
Ardından 37 yıl sonra Diyarbakır’a gelen Perver de otelin önünde Milletvekilleri Leyla Zana ve Altan Tan ile vatandaşların “hoşgeldin” sloganları ve alkışlar eşliğinde karşılandı. Zana ve Tan ile kucaklaşan Perver’in duygulu anlar yaşadığı görüldü. Perver’i karşılamaya gelen hayranlarının yoğunluğu nedeniyle otel önünde izdiham yaşandı. Öte yandan bir grup genç de Irak’tan Barzani’yi karşılamak için Diyarbakır’a geldi. Irak’ın Erbil kentinden geldiklerini belirten Rezan Nirvani, Barzani’yi karşılamak istediklerini söyledi. Çözüm sürecine destek verdiklerini ifade eden Nirvani, “Kuzey Iraklı gençler olarak sürecin devam etmesini temenni ediyoruz. Artık Türkiye’de ne Kürt gençlerin ne de Türk gençlerin kanının akmasını istemiyoruz” dedi.

 


Erdoğan Diyarbakır’da
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, özel uçak “ANA” ile saat 11.30’da Diyarbakır’a geldi. Başbakan Erdoğan’ı Diyarbakır Havaalimanında İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Altan Tan, Esat Canan ile İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve öteki yetkililer karşıladı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Diyarbakır’a geldi. Karşılamada Leyla Zana’nın giydiği yerel kıyafeti dikkat çekti.

 


ABD ziyaretini erteledi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, programında son anda değişiklik yaparak ABD ziyareti öncesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani ile buluşmasına eşlik etmek için Diyarbakır’a gitme kararı aldı. Davutoğlu, Erdoğan’dan gelen talep üzerine ABD ziyaretine çıkmadan önce dün sabah Ankara Esenboğa Havalimanı’nda düzenleyeceği basın toplantısını iptal etti. Davutoğlu, Erdoğan-Barzani görüşmesinde başta çözüm süreci, Irak ve Suriye’deki gelişmelerle ilgili verilen mesajlarla Washington’a gidecek. Davutoğlu, ABD’li mevkidaşı John Keryy’nin daveti üzerine yapacağı ziyarete yarın başlayacak. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da geçen salı Barzani’yi telefonla arayarak, Kürt liderle bölgedeki siyasi gelişmeler ve Diyarbakır ziyaretiyle ilgili fikir alışverişinde bulunmuştu.

 


Poşu taktılar
Başbakan Erdoğan, havaalanındaki karşılamanın ardından Büyükşehir Belediyesi’ne geçmek üzere yola çıktı. Havaalanı çıkışında otobüsü durdurulan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a vatandaşlar mektuplar verdi. Erdoğan’a Kuruçeşme kavşağında Diyarbakırspor’un formasını hediye edildi. Başbakan Erdoğan ise çocuklara oyuncak dağıttı. Otobüsü üçüncü kez durdurulan Erdoğan ve eşine Diyarbakır’ın yöresel poşusu hediye edildi. Emine Erdoğan, bir poşuyu takarken diğerini eline aldı. Başbakan Erdoğan’ın içinde olduğu otobüsü geniş güvenlik önlemleri altında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etmek üzere belediyeye geçti. Yoğunluk nedeniyle bir kişi fenalık geçirdi.

 


Keskin nişancılar
Bin 300 tesisin toplu açılışının gerçekleştirildiği Kantar Kavşağı’ndaki tören alanına Başbakan Erdoğan’ın dev posterleri ve AKP bayrakları asıldı. Alanın protokol konuşmalarının yapılacağı bölümüne platform, bunun yan
tarafına ise çadırlar kuruldu. Tören alanına Türk bayrakları ile Atatürk ve Başbakan Erdoğan’ın posterleri asıldı. Vatandaşlar, kontrol noktalarından geçtikten sonra alana alındı.Basın mensupları için platformun önünde dar bir koridor oluşturuldu. Çok sayıda ambulansın hazır beklediği alanda acil müdahale çadırı kuruldu. Alanın çevresindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Platformun sol tarafına sinevizyon ekranı kuruldu. Seyyar satıcılar alan içerisine alınmazken, bir müzik grubunca miting alanında bekleyen vatandaşlar için Diyarbakır’a özgü türküler seslendirildi.

 

“Barzani kendi ülkesine geldi”

Başbakan Erdoğan Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i makamında ziyaret etti.
Başbakan’ı belediye girişinde Baydemir ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk karşıladı. Görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan Belediye binasından ayrıldı. Görüşme hakkında açıklama yapan Baydemir “Çok esprili, yararlı bir görüşme oldu” dedi. Baydemir şunları söyledi: “Milletvekillerimizi le birlikte karşıladık. İçerde son derece verimili hoş esprili bir sohbetimiz oldu. Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. Bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik, özgürlük, kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan ile aramızda şöyle bir espri de geçti. ’Ben giderayak siz geldiniz sayın Başbakanım’ dedim, ’Daha önce gelseydiniz birkaç proje alırdık sizden’dedim. Dicle Vadisi ve raylı sistem projesini görüştük. Bizden sonrakilere kapı açmış olduk’
Ziyarette hazır bulunan Ahmet  Türk ise şöyle konuştu: ” Bu kritik sürecin aşılması konusunda, kardeşlik hukukuyla meseleye bakılması gerektiği konusundaki düşünceleri sayın Baydemir ifade etmiştir. Biz misafir olduğumuz için, sayın Başkan hem grubumuz adına, hem belediye başkanı olarak çalışmalarını ve taleplerini dile getirdi. Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım. Sayın Barzani, Sayın Başbakan ile görüşmek üzere geldiler. Burası Amed, Kürtlerin kalbidir. Amed’de bulunması bakımından sayın Barzani dde kendi ülkesine geliyor. Biz burada misafirperverlik ölçüsünde gereken sorumluluğu yerine getireceğiz.

 

 

Dağdakiler inecek cezaevleri boşalacak

Diyarbakır’da konuşan Başbakan, “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri, genel af sinyali olarak yorumlandı

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarihi Diyarbakır ziyaretinde halka hitap ederken, kardeşlik, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Konuşmasının bir bölümünde Erdoğan, “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz” derken bu sözleri “genel af” sinyali olarak yorumlandı. Başbakan Erdoğan, “Kürdistan” ifadesini de kullandı. Toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, 37 yıl sonra Türkiye’ye gelen şarkıcı Şivan Perver’e de “hoş geldin” dedi. Ahmet Kaya’yı da anan Erdoğan “Ah keşke o da burada olsaydı” diye konuştu. Konuşmasında 6 yıl önce “Muhatabım olamaz” dediği peşmerge reisine övgü üstüne övgüler dizen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

 


Övgü yağdırdı
“Bugün de Molla Mustafa Barzani’nin oğlu, değerli dostum Mesud Barzani’yi Diyarbakır’da misafir ediyoruz. Tıpkı babanız, amcanız gibi, kardeşlerinizin toprağına, Diyarbakır’a hoş geldiniz. Sizin şahsınızda Kuzey Irak ’Kürdistan’bölgesindeki kardeşlerimizi de selamlıyoruz. Biz Erbil’de kendimizi, kendi şehrimizde hissettik. Sevgili Diyarbakırlılar bugün hasrete, vatan hasretine, anne, baba, kardeş hasretine burada son veriyoruz. Bugün büyük kucaklaşmaya şahit oluyoruz.” Çözüm sürecine ilişkin de önemli mesajlar veren Erdoğan, sık sık kardeşlik, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı, çözüm sürecini istemeyenlere karşı da herkesin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Başbakan Erdoğan’ın tarihi Diyarbakır konuşmasındaki “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz” ifadesi de dikkatlerden kaçmazken, bu sözleri “genel af” sinyali olarak yorumlandı. Erdoğan, şöyle devam etti:

 


Erbil de huzurlu olur
“Yüzyıl önce bu topraklarda adeta cetvelle sınırlar çizildi ama bizim muhabbetimize sınır çizemezler. Bizim ortak tarihimize, ortak medeniyetimize, ortak geleceğimize sınır çizemezler. Bizim gönüllerimizi hiçbir zaman birbirinden ayıramazlar. Zalimin değil, kendi halkının, kendi kardeşlerinin, mazlumların yanında durmak esastır. Ayrılıktan, çatışmadan, savaştan yana değil her zaman barıştan, dostluktan, kardeşlikten yana olmak önemlidir. İşte onun için Mesud kardeşim tarih yazdı. Diyarbakır huzurlu olursa Erbil daha huzurlu olur eğer Diyarbakır huzurlu olursa Kamışlı daha da huzurlu olur, Diyarbakır refah içinde, barış içinde olursa Türkiye refah, barış ve huzur içinde olur. Yazarlara, şairlere, gazetecilere, sanatçılara, sesiyle, sözüyle gönüller fethetmiş ozanlara tahammül edemeyenler bölgeye barış getiremezler. Kendileri gibi düşünmeyenlere kastedenler bölgeye demokrasi getiremezler. Kendilerinden başkasına hayat ve siyaset hakkı tanımayanlar bölgeye birlik getiremezler. Meselesi hizmet olmayanlar, millete aşkı sevdası olmayanlar bu bölgeye tebessüm getiremezler.”

 

Barzani: Yeni bir tarih oluşturma zamanı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Diyarbakır’a gelen ABD kuklası Mesud Barzani, burada halka hitaben yaptığı konuşmada “Yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir” dedi. Konuşmasına Kürtçe başlayan ve Erdoğan’a övgüler yağdıran peşmerge reisi Barzani, şunları söyledi: “Sayın Başbakan’a çok içten teşekkürlerimi sunuyorum bu fırsatı bize tanıdığı için. Benim için bugün tarihi ve çok değerli bir fırsat gelişmiştir ki geldim ve sizleri ziyaret etmekteyim. Kürdistan halkının selamlarını taşıyorum Diyarbakır halkı için. Yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir. Birbirini kabul etmek, kardeşlik yöntemleriyle yaşamak zamanıdır.” Barzani şöyle devam etti: “Bugünü oluşturma zamanı Erdoğan’ın Erbil’e gelişiyle başlamıştır. Ben bugün sevinçler içinde kaldım. Orta Doğu’da yaşayan insanların artık birlikte yaşama zamanı gelmiştir. Birlikte yaşamakla birlikte kalmakla halklarımızı mutlu günlere götürebiliriz. Savaşlar denedi, kimse savaştan bir hayır görmedi. Erdoğan’a çok teşekkür ederiz ki çok cesurca bu temeli aştı. Barış yolu seçimle barışın başlamasıyla. Kürt kardeşlerim isteğim budur ki barış projesini desteklesinler. Barışa verilecek savaş, zor bir savaştır. Biz barış sürecini destekliyoruz ve destekleyeceğiz. Önemli adım bu projeye başlamakla oldu. Barışa ne kadar zaman gerekiyorsa bu zamanı vermemiz gerekiyor.” Mesud Barzani konuşmasını Türkçe bitirerek şöyle dedi: “Yaşasın Türk ve Kürtlerin kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın özgürlük.”