Sputnik’te grev kararı alındı

Sputnik’te grev kararı alındı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye arasındaki toplu iş sözleşmesi üzerinde anlaşma sağlanamaması sebebiyle grev kararı alındı.

TGS ile Sputnik Türkiye işvereni arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine grev kararı alan TGS, bugün Sputnik'in İstanbul ve Ankara bürolarına grev kararı astı.

İşyerleri önündeki açıklamayı İstanbul’da Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Ankara’da ise Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri İlkay Akkaya yaptı. Ankara’daki açıklamaya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şube Başkanı Demet Aran da destek verdi.

TGS’nin, Sputnik çalışanları ile birlikte yaptığı açıklama şöyle;

24 TEMMUZ’DA TÜRKİYE HUKUKUNU TANIMAYAN İŞVERENLERİ KONUŞUYORUZ

24 Temmuz Türkiye’de gazeteciler için önemli bir gün: 1908 yılında sansür memurlarını matbaalardan kovarak, sansüre hayır dediğimiz gün. Bugün sansürün kaldırılışının 115. yıl dönümü. Ancak böylesi bir günde ülkemizdeki basın özgürlüğü ihlâllerini konuşmamız gerekirken, maalesef çalışanlarının en temel haklarını görmezden gelen, Türkiye hukukunu tanımayan işverenleri konuşuyoruz.

screenshot-2.png

YÜZDE 200-300 ORANINDAKİ ZAMLARLA PARAMIZ PUL OLDU

Türkiye ağır bir ekonomik kriz ile karşı karşıya. Hemen her gün temel tüketim maddelerine gelen zamlar çalışanların hayatını zorlaştırıyor. Ev kirasından ekmeğe, doğal gazdan peynire, benzinden yumurtaya gelen yüzde 200-300 oranındaki zamlarla paramız pul oldu. Aldığımız ücretle ayın ortasını getirdiğimiz günlerden ay başında borçları bile kapatamadığımız günlere döndük.

screenshot-3.png

SPUTNİK’TE BUGÜN GREV KARARIMIZI ASIYORUZ

Ekonomik olarak bu kadar sıkıntı yaşadığımız bu dönemde aynı tempoda çalışmaya devam ediyor, hatta daha iyi işler yapmaya çalışıyoruz. Ancak insanca yaşanacak bir ücret talep ettiğimizde yüzümüze kapılar kapanıyor, işten atılmakla tehdit ediliyoruz. İşte bu yüzden; geçtiğimiz şubat ayında toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başladığımız Sputnik’te bugün grev kararımızı asıyoruz. Tüm çözüm odaklı yaklaşımlarımıza, üyelerimizin hak ettiğinin dışında bir talepte bulunmamamıza rağmen maalesef işveren tarafından aynı iyi niyeti göremedik. Sputnik işvereni ile yaptığımız dokuz müzakere toplantısının ardından üyelerimize ‘şu kadar zam teklif edildi’ diyemiyoruz. Çünkü masada uzlaşmak yerine işyerinde sendikal baskılara başladılar. Küçülmeye giderek 20 kişinin işine son vereceklerini söylediler.

screenshot-1-001.png

SENDİKA ÜYELERİNE İSTİFA ETMELERİ YÖNÜNDE BASKI YAPTILAR

Sendika üyelerine istifa etmeleri yönünde baskı yaptılar. 'Biz sizinle iyi anlaşıyoruz ama üçüncü kişileri aradan çıkartalım' dediler. Sputnik işvereni, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 51, 52 ve 53. maddelerini ihlâl etmektedir. Çalışanların sendika hakkına saygı göstermeyerek Anayasamızı çiğneyebileceğini düşünenler büyük bir yanılgı içerisindedir. Çalışanların sendikaya üye olmaları da toplu iş sözleşmesi imzalamaları da anayasal güvence altındadır.

screenshot-6-001.png

İSTANBUL VE ANKARA'DAN SESLENİYORUZ, SENDİKA HAKKIMIZA SAYGI GÖSTERİN, SUÇ İŞLEMEYİN

Bugün İstanbul ve Ankara’dan sesleniyoruz; sendika hakkımıza saygı gösterin, suç işlemeyin. Bir an önce, yıllardır büyük bir fedakârlık gösteren çalışanlarınızın taleplerine kulak verin Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 100’ün üzerinde, asgari ücrete son bir yıl içinde yüzde 107 zam geldi, kamu işçilerine 6 ay için yapılan zam oranı yüzde 100’ü geçti. Üyelerimizin haklı taleplerini karşılayın ve bu süreci grev uygulamasına başlamadan önce bitirin. Yeniden çalışma barışını sağlayın ve üyelerimizi geçim kaygısından uzaklaştırın. Bugün sadece grev kararını asıyoruz ancak taleplerimize kısa sürede olumlu bir yanıt verilmediği takdirde fiili grev uygulamasına gecikmeden başlayacağımızı tüm kamuoyuna ilân ediyoruz.”

screenshot-7-001.png

İlgili Haberler