Sri Lanka’da halk sarayı bastı başkanlık sarayı havuzunda keyif yaptı

Sri Lanka’da halk sarayı bastı başkanlık sarayı havuzunda keyif yaptı
Ekonomik kriz protestolarının sürdüğü Sri Lanka’da sokağa çıkan halk, Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın sarayını bastı.

Girişte bulunana havuzda yüzen öfkeli halk daha sonra Başbakan Ranil Wickremesinghe''nin evini ise ateşe verdi.

Rajapaksa’nın ise kaçtığı iddia edildi.

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka''nın başkenti Kolombo''da geniş çaplı hükümet karşıtı protesto düzenleyen göstericiler, devlet başkanlığı sarayını bastı.

Ellerinde siyah bayraklar taşıyan ve ülke genelinden gelen binlerce gösterici, protesto nedeniyle akşam sokağa çıkma yasağı ilan edilen ancak daha sonra kaldırılan Kolombo''da bir araya geldi.

Sri Lanka medyasındaki haberlere göre, hükümet karşıtı yüzlerce protestocu, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa''nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aştı.

Güvenlik güçleri, devlet başkanlığı yerleşkesine giren protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.

Asya basınında yer alan haberlerde ise protestocuların zorla yerleşkeye girmesinin ardından Devlet Başkanı Rajapaksa''nın yerleşkeden ayrıldığı ve güvenliği bir yere götürüldüğü ileri sürüldü. Protestocuların evinin etrafını sarması üzerine Sri Lanka Devlet Başkanı’nın kaçtığı da öne sürüldü.

BAŞBAKANLIK KONUTU YAKILDI

Halk ayrıca Başbakan Wickremesinghe''nin özel konutu önünde toplanarak evi ateşe verdi.

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Protestocular zorla Başbakan Ranil Wickremesinghe''nin özel konutuna girdi ve konutu ateş verdi" denildi.

BAŞBAKAN, İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Protestocuların başkanlık sarayını basmasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başbakan Wickremesinghe, "Tüm vatandaşların güvenliği dahil olmak üzere, hükümetin sürekliliğini sağlamak için parti liderlerinin bütün partilerin katılımıyla kurulacak bir hükümet konusundaki tavsiyesini kabul ediyorum. Bunu kolaylaştırmak için de istifa edeceğim" demişti.

ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO

Siyah giyinen binlerce öğrenci, Kolombo''da Rajapaksa ve Wickremesinghe''nin istifası talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Ellerinde siyah bayrak taşıyan öğrenciler, "Yeter - şimdi gidin" yazılı pankartlar taşıdı.

Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifası etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız.

MALİYE BAKANLIĞI''NIN KAPİLARI KIRILDI

Savunma Bakanlığı kaynakları, bugün yapılması planlanan gösteriler öncesinde Devlet Başkanı Rajapaksa’nın dün konutundan çıkarıldığını bildirdi. Devlet Başkanı Rajapaksa’nın başkanlık konutunu basan protestocuların ardından bir grup da Maliye Bakanlığı’nın kapılarını kırarak içeriye girdi.

İlgili Haberler