Sri Lanka'da parlamentonun çalışmaları askıya alındı

Sri Lanka'da parlamentonun çalışmaları askıya alındı
Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena'nın Başbakan Ranil Wickremesinghe'yi dün görevden almasının ardından parlamento çalışmalarını 16 Kasım'a kadar ertelediği bildirildi.

Parlamento Başkanlığı sözcülerinden Chaminda Gamage, Sirisena'nın parlamentonun çalışmalarını gelecek ayın 16'sına kadar askıya aldığını doğruladı.

Sirisena'nın, görevden alınan Wickremesinghe'nin "parlamentoda çoğunluğun desteğine sahip olduğuna" ilişkin sözleri üzerine böyle bir karar aldığı ileri sürüldü.

Wickremesinghe, parlamentonun ülkedeki siyasi krizi çözmesine izin verilmesi gerektiğini savundu.

Sirisena, dün, Wickremesinghe'yi başbakanlık görevinden alarak, yerine eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa'yı getirdiğini açıklamıştı.

İlk kez 2005'te devlet başkanlığı koltuğuna oturan ve 2010'da tekrar seçilen Rajapaksa, 8 Ocak 2015'te yapılan devlet başkanlığı seçimlerini ise Sirisena'ya karşı kaybetmiş, 17 Ağustos 2015'te yapılan genel seçimlere başbakan adayı olarak katılmıştı.

Seçimde, Devlet Başkanı Sirisena'nın desteklediği Wickremesinghe liderliğindeki Ulusal Cephe (UNF) oyların yüzde 45,7'sini alırken, eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa'nın liderliğinde seçime giren Halkın Birleşik Özgürlük İttifakı (UPFA) yüzde 42,4'lük oy oranına ulaşmıştı.

Sirisena, seçimlere bir hafta kala Rajapaksa'ya gönderdiği ve basınla paylaştığı mektupta, parlamentoda çoğunluğu elde etse bile kendisini başbakan olarak görevlendiremeyeceğini açıklamıştı.

Ülkenin en güçlü iki partisi arasında 21 Ağustos 2015'te koalisyon hükümeti kurulmasını öngören anlaşma imzalanmış, Wickremesinghe başbakanlık görevine getirilmişti.

Sirisena, Wickremesinghe tarafından sunulan bazı ekonomik reformları onaylamamıştı.