Bir trene binip 100 yıl sonrasına gitmek mümkün. İşte Stephen Hawking'in çok konuşulan o teorisi

Bir trene binip 100 yıl sonrasına gitmek mümkün. İşte Stephen Hawking'in çok konuşulan o teorisi
Stephen Hawking, zaman yolculuğunun teoride mümkün olabileceğini açıklamıştı. İşte dördüncü boyut ve hız ile zaman yolculuğu arasındaki bağlantı...

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; zaman yolculuğunun ne olduğunu anlamak için dördüncü boyutu anlamak gerekir. Dördüncü boyutu bilmek de diğer boyutların ne olduğunu kavramaktan geçiyor. İşte sorulara cevap bulacağınız boyutlar ve zaman yolculuğu:

Tek boyut, çoğu zaman bir çizgiyle ifade ediliyor. Bu çizgi üzerine koyacağınız noktaları bulmak için tek bir değişken yeterli. Sadece ileri ya da geri gitmeniz gerek.

İki boyut içinse bir kâğıdı örnek olarak gösterebiliriz. Elimizdeki bu kâğıdın hem eni hem de boyu vardır. Yani iki boyutludur.

Üç boyutlu cisimlerde ise buna bir de yüksekliği ekleriz. Prizmalara baktığımızda üzerlerinde bu üç boyutu kullandığımız için onları üç boyutlu sayıyoruz.

Bunların dışında, zaman olarak bilinen bir de dördüncü boyut var. Burada geçen 1 saniye, evrenin her noktasında aynı hızda geçmiyor.

Einstein’a göre uzayda bir cismin kütlesi büyüdükçe zaman da bu oranda bükülür ve yavaşlar. Örnek olarak kara deliklerde zaman daha yavaş geçer.

Bir uzay aracında üç astronot olduğunu düşünelim. Bunlardan biri kara deliğe girmiş ve birkaç dakikanın ardından -imkânsız olsa da- çıkmayı başarmış olsun. Onun için geçen birkaç dakika, kara deliğin kütlesine göre, dışarıda geçmiş olan uzun yıllara denk gelebilir. Yani bir nevi zaman yolculuğu yapmış olur.

Hawking, hayali bir uzay aracının kara deliğin yörüngesinde ilerlediğini ve görevin dünyadan takip edildiği senaryosunu kurmuş, her bir yörünge turu 16 dakika sürdürmüş. Fakat Dünya''dakiler için geçen bu 16 dakika, uzay aracındakiler için de aynı değil. Kütlesi milyonlarca Güneş’in kütlesine denk olan bu kara delik, bu sebeple zamanı büküyor ve kendisine oldukça yakın olan uzay aracındakiler için zaman daha yavaş ilerliyor. Bu bağlamda 16 dakikalık turun 8 dakikasını deneyimliyorlar.

Kim uzay aracına atlayıp galaksinin ortasındaki bir kara deliğe gitmek ister? Hawking bunu da düşünmüş:

Teorik olan bir senaryo kurulmuş. Bu senaryoda hızlı bir tren bulunuyor. Bu tren Dünya’yı turluyor. Bu tren, ışık hızına yakın seviyelerde bir hıza sahip olmalı ve uzun bir süre boyunca hiç durmadan yoluna devam etmeli. Bilmeyenler için ışığın saniyede 300.000 km yol gidebilir.

Aynı zamanda kütlesi olan hiçbir cismin ışık hızını geçemeyeceği de biliniyor. Bu sebeple trenimiz bu hıza sadece yaklaşmış olacak. Bu bağlamda söz konusu trenin içinde yolcular her zamanki gibi otururken, Dünya’yı saniyede yaklaşık 7 kez turluyor olacaklar. Trenin, bu hızı çalıştığı sürece koruduğunu varsayıyoruz.

Şimdiyse zaman, trenin içindekiler için tıpkı kara delik örneğinde olduğu gibi daha yavaş akmaya başlıyor

Hawking, tren bu hızda ilerlerken içindeki bir çocuğun, koşarak ışık hızını aşamayacağını da söylüyor. Bunun sebebiyse doğa kanunları gereği tren içinde zamanın yavaşlamış olacak olması. Yani ışık hızının üstünlüğü korunuyor.

Artık trenin içindeki zaman, aynı gezegende bulunulmasına rağmen dışarıdakine göre daha yavaş akıyor. 2022 yılında gönderdiğimiz tren 100 yıl boyunca gezegeni turlamış olsun? Durduğunda hangi yılda olacağız?

Cevabı gayet basit öyle değil mi? 2022 yılından itibaren 100 yıl geçirirseniz 2122 yılına ulaşırsınız. Fakat trenin içindekiler için durum böyle değil. Onlar için zaman daha yavaş aktığından, sadece 1 hafta içinde 100 yıl ileri gitmiş olacaklar.

İlgili Haberler