Süleyman Seba'nın 1950 yılında yapılan röportajının orjinali ortaya çıktı! Neler anlatmış neler

Süleyman Seba'nın 1950 yılında yapılan röportajının orjinali ortaya çıktı! Neler anlatmış neler
Araştırmacı Keenan Akseki, Beşiktaş tarihine ışık tutacak müthiş bir röportajı ortaya çıkardı. Araştırmacı Kenan Akseki Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın daha 24 yaşındayken yazar Bahattin Erton ile yaptığı bir röportajı kelimesine bile dokunmadan paylaştı. 

Süleyman Seba'nın, gazeteci Bahattin Erton'la 70 yıl önce yaptığı bu röportaj: 

Beşiktaş’ın muhakkak ki en çok sevilen futbolcularından biri olan Süleyman sahada olduğu gibi muhitinde de temiz ahlaklı, sportmence hareketleri ve sağlam karakteriyle kitlenin kalbini fethederek sporda centilmenlik numunesi olmuştur.Gönül isterki memlekette daha pekçok Süleymanlar ,İsfendiyarlar, Erdoğanlar, Erollar,Lefterler yetişerek bize nezih ve sportmence futbolcu ziyafeti versinler.
Kendisini bulmakta hiç güçlük çekmedim,pek çok arkadaşlarının maalesef kahve köşelerinde sigara dumanı ile dolu havayı ciğerlerine doldurarak kağıt ve tavla başında cömertçe harcadıkları zamanı o evinin mütevazi köşesinde kitap okuyarak kazanıyordu.
Sporcumuz beni mütebessim bir çehre ile karşıladı.Validesinin hazırladığı nefis çayı içerken kendisiyle konuşmaya başladım.

Önce röportajda mutad olan kısa bir biyografinizi yapmama müsaade edermisiniz?
• Hay hay 1926 yılında Adapazarında doğdum.Beş yaşında İstanbul’a geldik. İlk tahsilimi Beşiktaş 19. ilkokulda, orta ve lise tahsilimi de Kabataş erkek lisesinde yaptım. Halen Edebiyat Fakültesi Coğrafya kısmında talebeyim..
***
İlk spor merakınız nerede başlıyor ?
• Futbola olan zaafım çok küçük yaştan; daha ilk mektep sıralarındayken başlamıştır.Forma altında olan bağlılığım ise, hatıralarını hala daima hürmet ve sevgi ile andığım Kabataş Lisesine intisabımdan sonra başlamıştır.
***
Sizi hayran bırakan ilk sporcu ve spor nedir ?
• En çok sevdiğim spor muhakkak ki futboldur.Bu yuvarlak meşin top bilmem nasıl ve hangi ilahi kuvvetin tesiriyle beni kendisine bağlamıştır. O kadar ki rüyalarımda bile pek çok geceler futbol oynadığımı ve zavallı anneciğimin,ayaklarımın şiddetli darbeleri altında karyoladan yere düşen yorganı üzerime örtmek ve beni üşütmemek için uykularını feda ettiğini gayet iyi hatırlarım. Hayran olduğum ilk futbolcu ise: Son maçlarına kadar oyun içinde olduğum zamanlarda dahi bütün hareketlerini zevkle takip ettiğim “Hakkı Yeten” dir.
***

Bir sporcunun kültüründe psikolojinin rolü ve sporun ahlak üzerindeki tesiri nedir ?
• Sporun bir insanın üzerindeki ruhuyeti ve ahlakı üzerindeki tesiri inkar kabul etmez bir hakikattır.Disiplinli hareket ,nizamlı düşünce, ani karar ve daima hamle itiyadı sporcunun ruhuna ister istemez bir dinamizm bağışlar. İdmancılık, tesanüt, birlik, yardıma koşmak gibi arkadaşlık esaslarını kuvvetlendiririr, düşünce kabiliyetini arttırarak hareketlerdeki kontrolü keskinleştirir.
***
Bir sporcu profesyonel mi,yoksa amatör mü olmalı?
• Sporu spor için yapanlara göre amatörlük duygusu daha sağlam ve kuvvetlidir.Bunu bir meslek olarak kabul edenler ise profesyonelliği her şeye tercih ederler.Ben şahsen futbolun Türkiye’de profesyonellik kabul edildikten sonra hakiki çehre ve kıymetini alacağına inanıyorum.

indir-004.png

 

Spor yaparken milli duygular mı yoksa sadece sporcu ruhu ve insanlık mefkuresi mi hakim olmalı?
• Yalnız milli maçlar müstesna diğerlerinde sporcu ruhu ve insanlık mefkuresi her duyguya hakim olmalıdır.
***
Sporculukta fırka (parti) veya kulüpçülük mücadelesi rol oynamalı mıdır ?
• Böyle birşey hiç bir zaman aklımdan geçmediği için bu sualinizi meskut bırakacağım.
***
En çok beğendiğiniz sporlar ve sporcular?
• Tabiatiyla futboldan sonra voleybol ve güreş.Sporcular ise Suzza,Zengeller(Macar),Engelmeier ; Hakkı (Bjk), Gündüz (Gs), Şeref (Bjk), Şükrü (klc), B.Fikret(Fb), İsfendiyar (Gs),voleybolcu Paidar Dobra, güreşçi olarakta Yaşar Doğu, Celal Atik ve Gazanfer Bilge’dir.
***
Sporcuların evli mi yoksa bekar mı olması muvaffakiyeti üstünde amil olur ?
• Sporculukta intizamlı bir hayatın ve normal yaşayış tarzının rolü büyüktür.Bunu benimseyen bir futbolcu için evlilik veya bekarlık mevzuu bahis olamaz.Fakat iradesi zayıf olanlar için mazbut bir hayatın devamını sağlaması bakımından şüphesiz ki evlilik daha verimlidir.
***
Spor hayatınızda en heyecanlı ve en komik birer vaka rica edeceğim.
• Bu iki duyguyu da bir arada yaşamak bakımından A.I.K takımıyla İnönü stadında oynadığımız oyun hiç aklımdan çıkmaz.O gün kalabalık bir kitle önünde ve maçın en heyecanlı dakikalarında bu muazzam ve yepyeni stadın top değmemiş ağlarına ilk golün benim ayağımla olması halkı o kadar coşturmuş olmalı ki; bir anda kendimi sahaya beni teşci etmek arzusuyla hücum eden taraftarlarımın arasında buldum.Yerde ayakların altında ezilmek tehlikesiyle büyük bir korku geçirirken;iltifatları temizleyebilmek için birkaç dakika uğraştım desem yalan söylememiş olurum.
***
Sporun milletleri birbirine kardeşçe birleştirerek bir sulh ve beraberlik getirebileceğine inanıyor musunuz ?
• Tabiidir ki sporu spor olarak yapan milletler için bundan daha iyi yapıcı bir unsur olamaz. Fakat böyle düşünmeyen veya düşünmek istemeyen milletler için bir şey söyleyemeyeceğim.

Kıymetli yıldızımızı epeyce yormuştum.Bu temiz duygularının bütün arkadaşlarına örnek olarak sirayet etmesini temenni ettim.Ve sporda olduğu gibi mektep hayatında da kendisine muvaffakiyetler dileyerek ayrıldım. 

kartalhaber.com 

İlgili Haberler