​​​​​​​Süleyman Soylu'ya başucu kitabı

Başta Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu olmak üzere, hükümet etme konumunda olanlara bir kitap tavsiye edeceğim. Genişletilmiş ikinci basımı 2017'de yapılan bu yayının adı "Türkiye'de ve Avrupa'da Yerel Yönetimler". Yazarları Doç. Dr. Yusuf Erbay ve Dr. Hasan Akgün.

Günümüzdeki yerel yönetimlerin ana unsurları mükemmel anlatılıyor.

Uzmanlar

Doç. Dr. Yusuf Erbay,  İçişleri Bakanlığı'nın hemen her kademesinde görev yapmış biri. Avrupa Konseyi'nde de yerel ve bölgesel unsurlar konusunda önemli çalışmalara imza attı. Aslında Avrupa Konseyi'nde bu çalışmaları başlatan diğer isim ise Dr. Hasan Akgün. Şu ana kadarki katkılarıyla bizimkiler dahil tüm belediyeler için bir takım değişikliklere öncülük etti. Tam 40 yıldır yürüttüğü Belediye Başkanlığı çalışmalarıyla bütün dünyada önemsenen bir insan.

Her iki yazarın bilgi ve deneyimlerinden sadece Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Soylu'nun haberi yok.

Prof. Dr. Ruşen Keleş'in tanımlamasıyla "bu değerli çalışmayı" tüm belediyecilikle uğraşanların okumasını salık vermekteyim.

"Ben yaptım oldu" mantığına sadece yasalarla hayır diyebilirsiniz,

Kitabın 275. sayfasından başlayarak okursanız, muhalefetin başlattığı kampanyaların yasal olduğunu anlarsınız.

Yasalar ortada

CHP'li Belediye Başkanları itiraz dilekçelerine "Türkiye'de ve Avrupa'da Yerel Yönetimler"den de bir kaç tane eklemelidirler. Bu dağıtımı yaparken Süleyman Soylu'yu da unutmamalılar. Emir komuta altında olmayan hakimlerin böylesi mükemmel bir çalışmayı görmezden gelmeleri  mümkün değildir.

Erdoğan'daki paniğin bu nedenle arttığı belli oluyor. Bunu, hemen her gün yasağı ortadan kaldıracak kararı alacaklara yaptığı baskıdan anlıyoruz.

Dert bir değil ki...

Kovid-19'la ilgili tartışmaların sonu gelmez. Haber kanallarının tamamı bununla başlayıp bitiyor.

Sağlık Bakanı'nın "Türkiye'nin 81 ilinde de virüs görüldü" açıklaması itiraftır. Sözleri arasındaki bir kaç tespiti buraya almak istiyorum:

* En yoğun hasta grubu İstanbul'da. Ölü sayısı da yine burada yoğun. Şaşırtıcı olan, Kocaeli ve Konya'nın bazı mega kentleri sollaması...

* 601 sağlık görevlisi virüsü kapmış.

Bu arada Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu'nun Hakk'a yürümesi daha da dramatik. Merhum Taşçıoğlu, Türkiye'de koronavirüsü yakalayan ilk isimdi.

Uzun sürecek

Hem içeriden, hem dışarıdan doktorların söyledikleri hiç iç açıcı değil.. Amerikalılara göre salgını önleyecek test ve ilaçların kısa bir sürede piyasaya dağılması imkansız görülüyor. Aynı şeyleri bakan Fahrettin Koca'dan da dinledik. Futbol tabiriyle "savunma futbolu" istedi. Türkiye'deki taktiğin artık buna dayanması gerçeğini ifade etti. Kovid-19'un zaman içinde etki ve şekil değiştirdiğini tekrarladı. Koca bu taktiğin adını "İZOLASYON" koydu. Arada küçük küçük "moral serpintileri" de yaptı. Mesela bizdeki vakalar ve ölüm sayısının diğerlerine göre yüzde 1.8'i geçmemesi...

Erbaş'ın hatası

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın salgının hızla yayılmasındaki rolünü hiç kimse reddedemedi. Umreden gelen ilk kafilenin karantinaya alınmaması, fazlalaşmanın ana nedeni gösterildi.

Büyükelçiler: Artacak

Erken saatlerde İtalya'nın büyükelçisinin konuşturulduğu Tarafsız Bölge'de bizim Pekin Büyükelçisi yayına bağlandı.

Diplomasi ve ikili ilişkilerden ortaya çıkan sadece idareyi maslahat...

Kişilik testi fırsatı

Turgay Yılmaz'ın tarzı değişik. Az ama öz cümleler kurup herşeyi ifade edebiliyor:

Koronavirüs ile;

1) İnsanlık sınanıyor; Ne kadar insanız?

2) Sabır sınanıyor; Ne kadar sabırlıyız?

3) Kibir sınanıyor; Ne kadar kibirliyiz?

4) Psikoloji sınanıyor; Psikolojilerimiz ne kadar hazır?

5) Paylaşımcılık sınanıyor; Ne kadar paylaşımcıyız?

6) Tutumluluk sınanıyor; Ne kadar tutumluyuz?

7) Ekonomik sistemler sınanıyor; Ekonomimiz ne kadar dayanıklı?

8) Yönetenler sınanıyor; Ne kadar iyi yönetiliyoruz?

9) Kıymetler sınanıyor; Ne kadar kıymetliyiz?

10) Kaygılar sınanıyor; Ne kadar kaygılıyız?

Bu sorulara verilen cevaplarla kişilik testinizin sonucu belirleniyor.

Günün Sözü:

Her zaman felaketlerimizi kendimiz hazırlarız. Andre Maurois

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları