Süleymaniye'ye büyük ihanet

Süleymaniye'ye büyük ihanet
Süleymaniye Camisi’nin önünde yükselen bir binanın inşaatı tarihi mirasa set çekiyor. Camiden çekilen fotoğraflar Mimar Sinan'in kemiklerini sızlatacak cinsten.

''Ecdat ecdat'' diyenler Mimar Sinan'ın kemiklerini sızlatacaklar

Süleymaniye Camii’nin önünde yükselen bir binanın inşaatına birçok yazar ve tarihçi tepki gösterdi. İnşaatın son halinin görüntüsünü sosyal medyadan paylaşan birçok isim, ''Yapmayın, medeniyet mirasına ihanet etmeyin'' dedi.

Tarihi Süleymaniye semtinin Fatih Demirtaş mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024''te bitmesi planlanan yapı, Süleymaniye Camii''nin silüetini bozduğu gerekçesiyle sosyal medyada tepkilere neden oldu.

İnşaatın son halinin görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşan Tarihçi Mehmet Öz, "Bu sadece Mimar Sinan''ın ve Kanuni Sultan Süleyman''ın kemiklerini sızlatmak değil aynı zamanda o çok övündüğümüz medeniyet mirasına da ihanet etmektir. Yapmayın" dedi.

 

Yazar Süleyman Gündüz, "Anlaşılan odur ki, Süleymaniye Camii, İstanbul’un silüetini bozuyor" notunu paylaşırken, Prof. Dr. Şervan Gökhan, "Süleymaniye Cami nezdinde İstanbul’a ihanettir bu inşaat" ifadelerini kullandı. Yazar Mustafa Sefa Çakır ise "Süleymaniye Cami, İstanbul silüetinden silinmemeli" dedi.

 

İLİM YAYMA VAKFI''NDAN AÇIKLAMA YAPTI

 İlim Yayma Vakfı gelen tepkilerin ardından konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camii’nin etrafının açılmasına ve camiinin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır." denildi

Vakıf tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "

"Fetva Yokuşunda bulunan Fetva Han ismi ile 50 yıldan fazla süredir han olarak işletilen yer, malikleri tarafından yurt olarak kullanılması şartı ile İlim Yayma Vakfı''na bağışlanmıştır. Bağışlanan binada deprem risk analizi yaptırılmış olup; binanın depreme dayanıklı olmadığı anlaşıldığından bina yıkılarak yeniden projelendirilmiş, yapılan proje Anıtlar Kurulu tarafından da onaylanmıştır. Binanın eski ve yeni görsellerinden de anlaşılacağı üzere, tek kütle halinde, daha yüksek ve daha büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camii''nin etrafının açılmasına ve camiinin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

İlgili Haberler