Suriye'de demografik yapılı çözüm tehlikeli

Suriye'de demografik yapılı çözüm tehlikeli
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, terörden temizlenen bölgelerin yönetiminin demografik yapı üzerine kurulmasının Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından doğru olmayacağını söyledi.

Suriye'nin federasyon anlayışından uzak tutulmasının Türkiye için önemli  olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Şu anda terörle mücadele edilen yerlerin geleceğine ilişkin olarak yönetimlerinin belirlenmesinde eğer kriteri  demografik yapı üzerine kurarsanız bu Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından doğru olmaz" dedi.

Bunun Suriye'nin bölünmesinden ya da federal bir yapı oluşmasından faydalanan güçlerin işine yarayacağını belirten Öztürk Yılmaz, demografik yapı doğrultusunda oluşacak yönetim yapılarının çok büyük sorunlar yaratacağını ifade etti. Bu kadar karışık bir yapı olan yerde Suriye'nin toprak bütünlüğü, ülkenin birleştirilmesi yönünde strateji izlemenin en doğrusu olacağını belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Fırat'ın doğusu için zaten böyle bir anlayışın söylenmesi bile çok sakıncalı. PKK burada çok daha rahat üstünlük kurar. Kamışlı dediğimiz yer Kürtlerin ağırlıklı olduğu bir şehir. Öte yandan Tel Abyad Arap ve Türkmenlerin ağırlıklı olduğu bir yer. Buranın yönetimini şimdi nasıl demografik yapıya göre dağıtacaksınız, dağıtsanız bile bundan şu andan terör örgütü faydalanır, dolayısıyla ne söylediğimize, izleyeceğimiz politikalara özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Eğer demografik yapı üzerinden bir yapılanma öngörmeye kalkarsak o zaman bu Fırat'ın doğusunda tamamıyla terör örgütünün işine yarayacak. Bunların önüne geçebilmek için Suriye'nin birleşmesi için hareket etmemiz gerekir. Suriye'nin bütünlüğü bizim güvenliğimiz ve milli çıkarlarımız açısından önemli."