Suriyeli sığınmacılar köylere mi yerleştirilecek?

Suriyeli sığınmacılar köylere mi yerleştirilecek?
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar, Fırat'ın doğusundaki güvenli bölgeye mi yoksa Anadolu'nun köylerine mi yerleştirilecek? Gerçekte yürürlükte olan proje hangisi? İktidar, Suriyelilerin ülkemize entegre edilmesi düşüncesinden vazgeçti mi?

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Barış Pınarı Harekâtı ile Suriye'nin kuzeyinde oluşturulan güvenli bölgeye Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yerleştirilmesi planı ile hedeflenen ne?  AKP, kendisine oy kaybettiren Suriyeliler meselesini güvenli bölgeye yerleştirerek, hem kaybettiği oyları geri almayı hem de inşaat sektörünü krizden çıkarmayı mı hedefliyor? Yoksa, nasıl uygulanacağına dair ciddi soru işaretleri bulunan bu proje, toplumu Suriyeliler gönderiliyor algısına ikna ederek, iktidara yönelik tepkileri dindirme projesi mi?

Suriyeli sığınmacıları güvenli bölgede iskan etme planına göre; güvenli bölgede 5 bin nüfuslu 140 köy olacak. Bu köylerin her birinde 350 metrekare alan içinde 100 metrekarelik evler yer alacak. Her haneye tarım yapabileceği arazi verilecek. Her köyde bin konutla birlikte 2 cami, 2 okul, gençlik merkezi ve spor salonu olacak. Planda 30 bin kişinin yaşayabileceği 10 ilçe merkezi inşa edilmesi de var. 8 ilçede 10 yataklı, 2 ilçede 200 yataklı hastane olacak. Plan gerçekleştirilirse yaklaşık 2 milyon Suriyelinin bu bölgelere iskân etmesi sağlanacak. Planın maliyeti ise yaklaşık 50 milyar dolar olarak belirtiliyor. Bu bilgileri Erdoğan BM Genel Kurulu’nda açıklamıştı.

SURİYELİLERE TARIMSAL EĞİTİM NEDEN VERİLECEK?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, BM’nin Türkiye'deki Suriyeliler için başlattığı tarımsal eğitim projesini gündeme getirerek, "Türk ve Suriyeli çiftçilerimize yönelik tarımsal eğitim projesinde FAO ve TZOB birlikte hareket edecek. Ziraat Odalarımız ile konuyu değerlendirdik. Bu eğitimleri yapabiliriz. Biz buna hazırız. FAO'dan haber bekliyoruz." dedi.

Bu, arka planında, Suriyeli sığınmacıları köylere yerleştirme projesi aslında. İktidar, Suriyeli sığınmacıların güvenli bölgeye yerleştirileceğini söylüyor ama diğer taraftan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün Türkiye ile birlikte Suriyeli sığınmacıları köylerimize yerleştirme projesi sürüyor. Söz konusu eğitim ardından gelecek olan, Suriyelilerin Anadolu’da göç nedeniyle boşalan ya da nüfusu azalan köylere yerleştirilme projesidir. Bu durum, iktidarın Suriyelilerin ülkemizde kalıcı olması düşüncesinden vazgeçmediğinin bir göstergesi. Aynı zamanda stratejik göç mühendisliği ile Suriyelilerin ülkemize gelmesini sağlayanların, Türkiye'nin demografik yapısını nasıl hedef aldığının da bir başka kesitidir.

“SURİYELİ SORUNUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ” ALGISI

Suriyeli sığınmacılar, güvenli bölgeye yerleştirilecekse neden söz konusu ve benzeri projeler üzerinde çalışmalar yapılıyor? Evet, Suriye'nin kuzeyinde terörden arındırılan bölgeye sığınmacıların yerleştirileceği düşüncesi, bir algı çalışmasından ibaret. Bugün AKP iktidarının oylarında yaşanan düşüşte payı bulunan konulardan biri de Suriyeli sığınmacılar sorunu. Türk toplumunun ezici çoğunluğu, Suriyelilerin Türkiye için bir sorun olduğunu düşünüyor ve ülkelerine dönmelerini istiyor. Öyle ki bu konuda, siyasi partilerin seçmenleri arasında bile ittifak var. Yapılan bir araştırmaya göre, AKP'ye oy verenlerin bile yüzde 80'inden fazlası, Suriyeli sığınmacıların gitmesini istiyor.

İktidar, kendisine oy kaybettiren bu meseleyi çözme uğraşında olduğunun algısını oluşturmaya çalışıyor. Ancak işin perde arkasında, tarımsal eğitim projesinde olduğu gibi, Suriyelilerin ülkemize entegre edilmesine yönelik çalışmalara devam ediliyor.

GÜVENLİ BÖLGE HUKUKEN MÜMKÜN MÜ?

Peki, iktidarın Suriyelileri göndermeyeceğinin göstergesi bunlardan mı ibaret? Aslında güvenli bölgeye sığınmacıları yerleştirme düşüncesinin detayları, Türk toplumunu oyalama girişiminin bir kanıtı. Güvenli Bölge, hukuken Suriye'nin toprağı değil mi? Burada yerleşim alanları oluşturacak, konutlar yapacak, ailelere tarım arazileri vereceksiniz? Bunları yaparken, sizin olmayan bir toprakta, kamulaştırmayı nasıl yapacaksınız? Konutların, tarım arazilerinin tapusunu nasıl vereceksiniz? Kaldı ki, hemen aşağısında terör örgütü PYD/YPG varlığı ile komşu olan bir bölgeye kaç tane Suriyeliyi götürebileceksiniz? Türkiye'nin aleyhine çok ciddi hukuki sorunlar oluşturabilecek bir durum bu. İşin bir diğer tarafı, bu planının hayata geçebilmesi için mali kaynak nereden bulunacak? Bu soruların cevapları, söz konusu planda yok.

İlgili Haberler