Suudi Arabistan'da herkesi şaşırtan festival

Suudi Arabistan'da herkesi şaşırtan festival
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilen kılık değiştirme festivali dikkat çekti. Paylaşılan festival görüntülerinde yoğun katılım olduğu görüldü.

Suudi Arabistan''ın başkenti Riyad’da dün düzenlenen festivali renkli görüntülere sahne oldu. Ülkenin Genel Eğlence Kurumu tarafından teşvik edilen festivale yoğun katılım olduğu dikkat çekti.

Başkent Riyad’da gerçekleştirilen ‘kılık değiştirme’ festivali, Genel Eğlence Kurumu Başkanı Turki Al-Sheikh tarafından bu ayın başlarında duyurulmuş ve etkinliğin 17-18 Mart tarihleri ​​arasında Winter Wonderland programı kapsamında gerçekleşeceği belirtilmişti.

Kılık değiştirme festivaline katılan Salim Al-Harthi, bu partileri çok çekici bulduğunu ve korkutucu görünmek istediği için tırpanlı ve maskeli bir orakçı gibi giyinmeyi tercih ettiğini ifade etti.

Salim Al-Harthi, “Etkinliği seviyorum. İster büyük ister çocuk olsun herkesin eğlenebileceği böyle güzel bir etkinliğin olması harika bir fikir ve umarım her yıl tekrarlanır.” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen festivalin sosyal medyada yayınlanan videoları Riyad’ın değiştiğini dair hoş bazı gruplar tarafından hoş karşılanmadı.

SUUDİ USULÜ COSPLAY

"Cosplay" olarak adlandırılan kılık değiştirme festivali aslında her yıl Japonya da düzenlenen ve aşırı anime taraftarlarının gelenekselleşmiş partisidir. 

Bu tarz kılık değiştirme ve kostüm değiştirme festivallerinin Suudi Arabistan’da gerçekleştirilmesi bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştiri ile karşılansa da Suudi Arabistan halkının gerçekleşen festivalden memnun olduğu ifade edildi. İlk defa düzenlenen festivalin gelecek yıllarda da yapılmasının planlandığı belirtildi.

SUUDİ ARABİSTAN''DA HELAL GECE KULÜPLERİ

Suudi Arabistan’da geçen senelerde açılan ‘Helal eğlence’ kulüpleri gündeme gelmişti. Ciddi şehrinde geçen yıllarda açılan, içki içilmesi ve cep telefonları ile çekim yapılması yasak olan helal eğlence kulüplerinden gelen görüntüler tartışmalara neden olmuştu. Çıkan görüntülerden sonra eğlence Kurumu, Cidde festivali kapsamında izinsiz düzenlenen bir etkinlikle ilgili olarak gerekli hukuki prosedürün başlatılacağını açıklamıştı.

ŞERİAT KANUNLARININ GEÇERLİ OLDUĞU SUUDİ ARABİSTAN''DA TOPLUMSAL DEĞİŞİM 

Şeriat kanunlarının geçerli olduğu Suudi Arabistan, insan ve kadın haklarıyla ilgili eleştirilere karşı son yıllarda toplumsal değişim yaşıyor. Yıllar önce Riyad’da düzenlenen bir başka festivalde de ''imaj'' çalışması adı altında binlerce kişinin katıldığı festival düzenlenmişti.

İnsan hakları ihlalleri ve kadınlara yönelik baskılarla tanınan Suudi Arabistan''da son yıllarda yaşanan değişimin bir parçası olan ‘Soundstorm’ festivalinde kadın ve erkek müzikseverlerin elektronik müzik eşliğinde dans ettiği görüntüler ortaya çıkmıştı. 

Riyad''ın hemen dışında, çölde özel olarak inşa edilmiş bir alanda gerçekleşen ''kötü'' imajını silme çalışması olarak da değerlendirilen etkinliğe yaklaşık 700 bin kişi katılmış organizasyonda Afrojack, Pitbull, Benny Bennassi ve Tiesto gibi ünlü isimler konser vermişti.

              

İlgili Haberler