Suzan Şahin: "Hükümet, Türk tarımına ihanet etti"

Suzan Şahin: "Hükümet, Türk tarımına ihanet etti"
CHP'li vekil Şahin, Tarım ve Orman Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde "Şeker fabrikaları dış güçlerin talebi doğrultusunda mı kapatıldı acaba?" diye sordu.

SAMİ GÖKÇE / YENİÇAĞ

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Şeker fabrikalarının kapatılmasından sonra Türkiye'nin Aralık 2019'dan sonra Rusya'dan şeker ithal etmeye başladığını belirterek hükümetin Türk tarımı ve köylüsüne ihanet ettiğini söyledi.

Suzan Şahin Tarım ve Orman Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından hazırlanan, 2018 Sektör Raporu verilerine göre yapılan ithalatın gerekçesini sordu.  Şahin "Şeker fabrikaları dış güçlerin talebi doğrultusunda mı kapatıldı acaba?" diye sordu. Şahin Rusya'dan ilk şeker ithalatının 2019 yılında başladığını anımsatarak, şöyle dedi:
Büyük bölümü Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında olmak üzere Türkiye, 2019'un ilk 10 ayında 132 bin 915 ton kristal şeker ithal ederken 318 bin 513 ton beyaz şeker eşdeğeri yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalatı gerçekleştirdi. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından hazırlanan, "2018 Sektör Raporu" verilerine göre, 2011 yılında sadece 4 bin 700 ton olan pancar şekeri ithalatının, 2012'de 5 bin 500 tona, 2013'te 9 bin tona çıktığı görülmektedir. Bu rakam 2016'da 279 bin 900 tona 2017'de 230 bin tona ulaşmış.  2018 rakamı ise 201 bin ton olarak gerçekleşmiş.
Bisküvi, kek, gofret, çikolata, helva, lokum, sakız, gazlı içecekler, limonata ve benzeri 30'dan fazla üründe kullanılmak için şeker ve tatlandırıcı ithalatı yapıldığı söyleniyor. Peki şeker fabrikalarını kapatıp, şeker ithal etmek ne anlama geliyor. Şeker ithalatı yapılması hem çiftçinin hem de tüketicinin moralini bozuyor. Şeker fabrikaları özelleştirilirken, pancar üretimi ve şeker üretimi kota ile sınırlandırılırken şeker ithal edilmesi kamuoyunda doğal olarak tepki doğuruyor.  Saray da Sarayın bakanları da her fırsatta millilikten-yerlilikten dem vurup Türkiye tarlalar ekilmiyor artık. Milletle resmen dalga geçiyorlar."