Swap faizi yüzde binin üzerinde!

Swap faizi yüzde binin üzerinde!
Merkez Bankasının swap hamlesi sonrası Londra piyasasında Türk Lirası’nın gecelik faizi 2001 krizinden sonraki en yüksek seviyeye çıkmasının ardından yeni bir rekor daha geldi. Türk Lirası’nın gecelik faizinin yüzde bin seviyesinin üzerine çıktı.

Londra'daki swap piyasasında Türk Lirası'nın gecelik faizi, dün son 18 yılın rekorunu kırmasının ardından yükselişini bugün de sürdürdü.

Refinitiv Eikon verilerine göre geçen hafta yüzde 22 seviyesinde seyrederken haftanın ilk günü yüzde 350'yi gören swap faizi gecelik vadede yüzde 700, haftalık vadede ise yüzde 200 seviyelerinin üzerine çıktı.

Deneyimli yatırımcı Paul McNamara, TSİ 15:01'de swap piyasasında TL'nin gecelik faizinin yüzde 1000'in üzerine çıktığını duyurdu.

Reuters’a konuşan kaynaklardan biri, “Swap piyasalarına TL sağlamama adımı uzun sürebilecek bir şey değil. Lira, yurtdışında çok kırılgan” dedi. Kaynak, “Bu tarz adımları uzun süreli uygulanabilecek politikalar değil. Bunlar 10-15 günlüğüne ve spekülatif saldırılar sırasında sürdürülecek” diye ekledi. Swap faizindeki pazartesi günkü artışın ardından Reuters'a bilgi veren kaynaklar da Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini "önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25'in oldukça altında kalacak" şekilde yönlendirdiklerini söylemişti.

Financial Times’a konuşan Londra merkezli bir Türk analist de haberde isminin kullanılmaması kaydıyla yaptığı açıklamada, Türk bankalarının kendisine “Yabancı bankalara tek bir kuruş bile TL borç vermemeleri yönünde emir geldiğini" söylediğini iletmişti. Bloomberg’ün haberinde de BDDK'nın swap ve benzeri işlemleri bankaların öz kaynakların yüzde 25 ile sınırlandıran kararı hatırlatılarak, “Bazı Türk bankaları izin verilen maksimum likiditeyi önermekten bile çekiniyor” denmişti.

NE OLMUŞTU?

Cuma günü TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı sonrası Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan hakkında inceleme başlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dövizle ilgili provokatif eylemler içine girenler çok ağır bedel ödeyecek" diye konuşmuştu.

BDDK, bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıklamıştı.