Takım harcama limitleri nasıl hesaplanıyor? Fenerbahçe'nin limiti neden düşük? Transfer yapabilecek mi?

Takım harcama limitleri nasıl hesaplanıyor? Fenerbahçe'nin limiti neden düşük? Transfer yapabilecek mi?
TFF harcama limitlerini açıklarken, Fenerbahçe ve Kasımpaşa'dan tepki geldi. Peki Takım Harcama Limitleri nasıl hesaplanıyor? Fenerbahçe'nin limiti neden düşük? İşte bu soruların cevapları

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) geçen sezondan itibaren Takım Harcama Limitleri belirleyip açıklamaya başladı. Kulüp Lisans Kurulu, kulüplerin mali tablolarını inceleyerek, yaz ve kış transfer dönemi öncesi kulüplerin harcayacağı bütçeyi belirliyor.

Ajansspor'dan Ceyhun Kubur'lunun haberine göre gerek geçen sezonun iki dönemi gerekse bu sezonun yaz dönemi için açıklanan limitler büyük tartışma yarattı. Fenerbahçe ve Kasımpaşa, limitlerin belirlenme yönetimi değişmezse, ligden çekilebileceklerinin sinyalini verdi.

Fenerbahçe isyan bayrağını çekerken, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi kulüplerden ses çıkmaması dikkat çekti. Bunun birkaç farklı nedeni bulunuyor. TFF talimatlarda değişikliğe gitmez ise bu sezon Fenerbahçe'nin Takım Harcama Limitleri ile ilgili yaşadığı tüm sorunları gelecek sezon Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor da yaşayacak. İkincisi TFF sadece harcama limitlerini açıklıyor, kulüplerin gelirlerini ve giderlerini açıklamıyor.

Harcama limitlerinin nasıl ve neye göre belirlendiği konusunda da futbol kamuoyunda büyük bir bilgi kirliliği var.

Harcama Limiti nasıl hesaplanıyor?

TFF, Takım Harcama Limitleri'ni şu kriterlere göre hesaplıyor:

TFF iki kalemi dikkate alıyor;

-Futbol Ürün Satış Giderleri
-Futbol Ürün Satış Gelirleri

İşte burada oluşan fark ise Takım Harcama Limiti olarak belirleniyor.

Harcama Limiti nasıl hesaplanıyor?

TFF, Takım Harcama Limitleri'ni şu kriterlere göre hesaplıyor:

TFF iki kalemi dikkate alıyor;

-Futbol Ürün Satış Giderleri
-Futbol Ürün Satış Gelirleri

İşte burada oluşan fark ise Takım Harcama Limiti olarak belirleniyor.

Futbol Ürün Satış Giderleri de kendi için de başlıklara ayrılıyor;

-Futbolcu, teknik kadro, menajer ücretleri
-Diğer personel giderleri
-Ürün satış maliyeti
-Diğer faaliyet giderleri
-Finansman giderleri
-Kredi anapara ödemeleri

Futbol Ürün Satış Gelirleri de kendi içinde başlıklara ayrılıyor;

-Yayın geliri
-Sponsorluk geliri
-Gişe geliri
-Ticari faaliyet geliri
-UEFA geliri
-Diğer faaliyet geliri

Sorunun başladığı nokta

İşte sorun da burada başlıyor. TFF, tüm bu gelir ve gider kalemlerine hâkim ancak bu kalemleri açıklamamakta ısrar ediyor. Yani taraftarların kafasında soru işareti kalmasına neden oluyor. Sadece Takım Harcama Limiti açıklanıyor. Bu kalemler açıklanmadıkça da bu sezon Fenerbahçe; gelecek sezon Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor taraftarı ayağa kalkacak.

Cevabı aranan sorular

Peki oyuncu satışı gerçekleşirse bu rakam olduğu gibi Takım Harcama Limitleri'ni arttırıyor mu?

Hayır. Bu gelirlerin 3'te biri kadar tutar harcama limitine dahil oluyor. Yani 100 milyon TL'ye satılan bir oyuncu varsa harcama limitine sadece 30 milyon lira ekleniyor.

Fenerbahçe'nin Takım Harcama Limiti neden düşük?

Bunun tek bir nedeni var. Yukarıdaki tabloda 'Kredi Anapara Ödemeleri' bir tek Fenerbahçe'de görünüyor. Diğer kulüpler de bu alan boş bırakılıyor. Çünkü Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan anlaşma gereği ilk iki yıl kredi anapara ödemişiz.

Gelecek sezon ne olacak?

Bu sezon Fenerbahçe'nin yaşadıklarını gelecek sezon diğer kulüpler yaşayacak.

Gelecek sezon talimatlar değişir mi?

Eğer gelecek sezon talimatlar değişir ve kulüplerin harcama limitleri yeni sistemle belirlenirse Fenerbahçe'ye büyük bir haksızlık yapılmış olur. Çünkü mevcut yapıda gelecek sezon en fazla harcama limiti olacak kulüp Fenerbahçe'dir.

Medipol Başakşehir, UEFA Kupası'nı kazanırsa Takım Harcama Limiti artar mı?

Başakşehir turu geçer gelirleri artar, hatta kupayı kazansa bile buradan elde edeceği gelirin ancak 3'te biri harcama limitlerine dahil olur. Yani Başakşehir 30 milyon lira daha kazanırsa 10 milyon lira Harcama limitine eklenir.

Gaziantep Futbol Kulübü'nün Takım Harcama Limiti nasıl yüksek çıkıyor?

Bu konu ile ilgili detaylar paylaşılmıyor ancak görünün o ki Gaziantep Futbol Kulübü 2019-20 sezonunda önemli bir sponsorluk geliri elde etmiş. Çünkü oyuncu satışı yok, yayın geliri 80 milyon lira bandında. Bilet gelirlerinde rekor yükseliş bulunmuyor. UEFA geliri de yok geriye sadece sponsorluk kalıyor.