Volvo'dan şok açıklama: Talep yok!

Volvo'dan şok açıklama: Talep yok!
Volvo 2022 yılına istediği gibi başlayamayan firmalardan birisi oldu. Firmanın satışları geçen seneye kıyasla önemli ölçüde azalmışa benziyor. Talebin düşük olması 2.el araç almak isteyen insanlar için fiyatların düşmesi beklentisine yol açabilir. Detaylar bu haberimizde.

Talep yok, Fiyatlar düşebilir!

TeknolojiOku''dan alınan bilgilere göre, Volvo, elektromobiliteye olan bağlılığını gösteren ilk üreticilerden biriydi ve o zamandan beri geleceğin teknolojilerine büyük yatırımlar yaptı. Mevcut otomobil yelpazesi, çapraz geçişlere koordineli bir şekilde odaklanan EV''ler ve ICE modellerinin bir karışımına sahne oldu. En modern modellerinden biri, İsveçli şirket tarafından piyasaya sürülecek olan, birçok tam elektrikli otomobilden sadece biri olan şık Volvo C40 Recharge.

Yaklaşan elektrikli SUV''lerinden birinin S60 Sedan''ın şu anda monte edildiği Güney Carolina fabrikasında üretileceğini zaten biliyoruz. İleriye dönük olarak firma, memleketi Göteborg''da yeni bir pil üretim tesisine de büyük yatırım yaptı. Northvolt ile birlikte tesis, faaliyete geçtiğinde Volvo ve Polestar ürünleri için yılda 500.000 pil takımı birleştirmeyi planlıyorlar. Hepsi heyecan verici haberler, ancak Volvo en son satış rakamlarıyla üzüldü.

Gelecek parlak görünse de Volvo''nun mevcut otomobil serisi, 2022''nin ilk iki aylık satışlarına göre küresel pazarda mücadele ediyor gibi görünüyor. Volvo markası geçen yılın aynı ayına kıyasla toplu olarak, şubat ayında %17,2''lik bir düşüşle 42.067 adet otomobil satabildi. Bu düşüşe rağmen marka, ürünlerine olan talebin güçlü olduğunu belirtiyor.

Sinir bozucu yarı iletken sıkıntısı ve tedarik zinciri krizi nedeniyle üretim rakamları daha düşük oldu. Volvo, önemli çiplerin kullanılabilirliğinin arttığını ve bir yıl önce sürdürdüğü üretim hızına geri döndüğünü kabul ediyor.

Ancak ileriye dönük olarak Volvo, tedarik zincirinin Rusya''nın Ukrayna''yı işgalinden etkilenebileceğini ve bunun ilgili sınırlar boyunca hem ulaşım hem de ekonomik faaliyetlerde rahatsızlık yaratabileceğini söylüyor.

Bu yılın hem Ocak hem de Şubat ayı toplam satış rakamı 89.628 adet. Bu, 2021''deki aynı döneme kıyasla %18,8''lik bir düşüş. İşin iyi tarafı, şirket, PHEV''ler de dahil olmak üzere elektrikli Şarj aralığının talepte %7''lik bir artışı gördüğünü belirtiyor.

Toplamda, bu ürünler yılın ilk iki ayındaki toplam satışlarının %32,3''ünü oluşturuyor. Tamamen elektrikli ürünler, satışlarda %174,9''luk bir artıştan yararlanıyor ve yılın ilk iki ayında Volvo''nun toplam satışlarının %7,2''sini kapsıyor.

Marka için üç kilit pazar Avrupa, Çin ve ABD idi. Sadece Şubat ayında 19.512 adet satılarak kendi kıtasındaki satışlarda %18.6 düşüş yaşandı. Bu ay Avrupa''daki satış payının yarısından fazlasını şarjlı modeller oluşturdu. İlk iki ayın toplamına bakıldığında, Volvo %21.8''lik bir düşüşü yansıtarak yalnızca 38.203 otomobil satabildi.

Çin, bir zamanlar Volvo için güçlü bir pazardı, ancak 2022''nin ilk iki ayı itibariyle, yalnızca 23.320 otomobil satılarak satışlarda yıllık %20,3''lük bir düşüş yaşadı. Yalnızca Şubat ayında, 8.691 birim yeni EV sattı ve bu da %13,8''lik bir düşüşle sonuçlandı.

ABD pazarı, Şubat ayında yalnızca 6.219 otomobil satabilen İsveçli markanın en çok zarar ettiği yer oldu ve Şubat ayında %32.1''lik bir düşüş yaşadı. Toplam ilk iki ayı hesaba kattığımızda, satılan 13.329 adette %23''lük bir düşüşü yansıtıyor.

ABD''deki tamamen elektrikli modeller, ilk iki ayda 984 adet satarak %267.2''lik bir artış gördü. Küresel ürün yelpazesinin en güçlü satıcısı, toplam 13.503 satış rakamı ile XC60 SUV olmaya devam ediyor. XC40, satılan 12.611 onaylanmış birim ile XC60''ı takip etti. XC90, 5.582 satış rakamlarını bularak üçüncü sırada yer alıyor.