Çanakkale’ye gönüllü giden Azerbaycan Türkleri

Çanakkale’ye gönüllü giden Azerbaycan Türkleri
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümünde Çanakkale Savaşı’na gönülü olarak katılarak şehit olan Azerbaycan Türkü de anılıyor.

I. Dünya Savaşı sürecinde Çanakkale Savaşı''nda verilen mücadele sırasında Türk dünyasının her yerinden bir çok kişi Türk kardeşlerine destek vermek amacıyla Çanakkale’ye gelmişti.

Savaşa katılmak için binlerce Azerbaycan Türkünün gönüllü olarak muharebeye katıldıkları da bilinmektedir.

Kaynaklara göre, 18 Mart 1915 yılında Çanakkale savaşında Türklük, Müslümanlık ve vatan uğruna şehit olan 253 bin Mehmetçikle birlikte 3 bin Azerbaycanlı Türkü de şehit oldu.

Burada şehit düşen ya da gazi olanlar, hiçbir mecburiyetleri olmadıkları halde sırf kardeşlik duygularıyla Anadolu’nun bu köşesine koşup gelmişlerdir.

Azerbaycan Türklerinin bu savaşta gösterdikleri duygusal ve ruhsal bütünlükleri, dayanışma ruhu bakımından son derece önemlidir.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ 107. YILINDA BAKÜ’DE TÖRENLE ANILDI

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Türk Şehitliği’nde Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü vesilesiyle anma töreni düzenlendi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Türk Şehitliği’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Bakü Türk Şehitliği’nde düzenlenen törene, Türkiye Bakü Büyükelçi Müsteşarı Barış Saygın, Askeri Ataşe Tuğgeneral Zekeriya Yalçın, Azerbaycan’da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri, iş adamları ve büyükelçilik çalışanları katıldı. Törende Büyükelçi Müsteşarı Barış Saygın’ın Şehitlik Anıtı’na çelenk bırakmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülkenin milli marşları okundu.

Tören kapsamında şehit isimlerinin yer aldığı plaketlere karanfil bırakan Büyükelçi Müsteşarı Barış Saygın ve diğer katılımcılar, daha sonra Azerbaycan''ın bağımsızlığı için şehit olanlar adına kurulan Şehitler Hıyabanına geçti.

İlgili Haberler