Tapuda bunu yapana binlerce lira ceza

Tapuda bunu yapana binlerce lira ceza
Tapu sahipleri zaman zaman vergi avantajı elde etmek adına değer düşürme gibi yöntemlere başvurabiliyor. Ancak bu durum tapu sahipleri adına olumsuz sonuçlanabilir.

Tapu sahipleri ev, arsa, iş yeri ve tarlanın değerlerini düşürerek vergi avantajı sağlamanın yollarını arıyor. Ancak bu durumun cezai yaptırım riskleri de taşıyor. Vergileri ve tapu harçlarını azaltmak amacıyla gerçek değer miktarlarından daha düşük göstererek kar etme çabalarına karşın artan denetimlerle karşı karşıya kalıyorlar.

Her ne kadar az ödemeye çalışsanız da ev, arsa, işyeri, tarla alıp-satarken tapu harç ve vergilerinden kaçış yok. Türkiye'de birçok mülk sahibi harç ve vergilerde düşük ödeme yapabilmek için tapu değerlerini düşük bildiriyor.

Ortalama olarak 10 milyon TL’lik bir ev satışında 400 bin lira tapu harcı çıkıyor. Mülk sahibi bu 400 bin lira harcı ödememek için 10 milyon TL’lik evini 1 milyon TL göstererek ödeyeceği tapu harcını 40 bin TL'ye indirme yolunu seçiyor.

TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN UYARI

10 milyon TL’lik evin emlak vergisi değeri tapuya 1 milyon TL gösterildiğinde toplam 40 bin TL harç ödenmiş oluyor. Bu durum kanuna aykırı olsa da gerçek değeri üzerinden ödenmesi gereken harç çok yüksek geldiği için maalesef genellikle gerçek değeri bildirmek yerine en az beyan edilebilecek değer olan emlak vergisi değerine göre harç ödeniyor.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Oya Armutçu köşesinde düşük gösterilen tapu değerlerini masaya yatırarak Avukat Dr. Burak Aslanpınar'dan aldığı bilgileri aktardı.

Geçen yıl siteden 1.2 milyona alınan bir dairenin değerinin 560 bin lira gösterildiği, şimdi değerinin 5 milyon olduğu için bir vergi cezası ile karşılaşmamak adına ne yapabileceğini Avukat Dr. Burak Aslanpınar açıkladı.

Tapuda ödenen harçlara vergi denildiğini söyleyen Aslanpınar, vergi ve harcın birbirinden farklı olduğunu söyleyerek aynı gayrimenkul için hem vergi hem de harç ödenebileceğini belirtti.

Aslanpınar, vergi genel anlamda kullanılsa da tek bir vergi de olmayacağını ve alım satım arasındaki ticari kazançtan ya da değer artışından, kira gelirinden kaynaklanan gelir vergisi, şirket ise kurumlar vergisi, duruma göre katma değer vergisi (KDV), emlak vergisi, değerli konut vergisi gibi çok sayıda verginim olduğunu açıkladı.

Harç tapuda alınan hizmetin karşılığı olarak ödemekle yükümlü olunan bir bedel. Örneğin bir gayrimenkulün satılması durumunda; gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden, alıcı ve satıcının ayrı ayrı yüzde 2 yani toplamda yüzde 4 tapu harcı ödemesi gerekiyor.

Geçen yıl 1.2 milyona daire alan bir kişi ''Dairenin değerini tapuda 560 bin lira göstermiştik. Vergi cezası ödememek için ne yapabiliriz?'' sorusunun yanıtı ise şöyle...

1989/7 Sıra No.lu VUK İç Genelgesi ile tapuda değeri düşük gösterilen bir gayrimenkul için aradaki tapu harcı tamamlanması, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için “pişmanlık zammı” ile birlikte ödemeleri halinde gayrimenkulün tapudaki değerinin tekrar yükseltilmesi mümkün.

GAYRİMENKUL DEĞERİNİN DÜŞÜK GÖSTERİLMESİNİN SONUCU

Gayrimenkul değerinin düşük gösterilmesinin çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirten Aslanpınar Öncelikle tapuda gayrimenkulün gerçek değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde aradaki farka isabet eden harç, faiziyle isteniyor aynı zamanda da bu tutarın yüzde 25’i kadar vergi cezası kesildiğini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.