Hiçbir ülke bizden özür beklememeli

Hiçbir ülke bizden özür beklememeli
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye toprak bütünlüğünü ve hava sahasını koruma hakkını kullandı

Müttefiklerden Türkiye desteği

Başbakan Davutoğlu ile Brüksel’de bir araya gelen Stoltenberg, ittifak üyelerinin Türkiye’nin hava sahasını koruma hakkını desteklediğini belirtti. Davutoğlu da, “Ordumuz sorumluluğunu yerine getirdi. Hiçbir ülke, işimizi yaptığımız için özür beklemesin” ifadesini kullandı. 

 

Hiçbir ülke bizden özür beklememeli

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili, “Hiçbir ülke, sorumluluğunu, görevini yerine getirdiği için özür dilemez. Ordumuz sorumluluğunu yerine getirdi. Hiçbir ülke, işimizi yaptığımız için özür beklememeli” dedi. Davutoğlu, Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısına katıldı. Davutoğlu, Stoltenberg ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi konusunu detaylı bir şekilde ele aldıklarını ifade etti. Davutoğlu, “Türk hava sahası, Türk egemenliğidir ve eylemimiz savunma amaçlıydı. Keşke olmasaydı ancak aynı zamanda angajman kurallarımız da çok netti. Türk hava sahasına saygı gösterilmesi konusunda üç ihlalin ardından dostumuz ve kardeşimiz Rus tarafı Ankara, Antalya ve Moskova’da 3 defa bilgilendirilmişti” dedi. “Biz bu gerginliği tırmandırmayacağız. Diyaloğa hazırız” ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Rusya’ya hep şunu söyledik: Sınırımızda sivillere yönelik bombalamalar, yeni sığınmacı akını yaratıyor ve bunlar Rusya’ya gitmiyor, Türkiye’ye geliyor. Bu krizin faturasını ödeyen Türkiye, hava sahasını savunduğu için suçlanamaz.” Davutoğlu, Türkiye’nin Rusya’dan özür dileyip dilemeyeceği ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Bizim kara sınırlarımızı ve hava sahamızı korumamız ülke güvenliği için bir zorunluluktur. Hiç bir hükümet hiçbir ülke görevini yerine getirdiği için özür dilemez. Hava sahasının korunması, Türkiye sınırlarının korunması ulusal bir görevdir. Bizim ordumuz işini yapmıştır hava sahasını korumuştur. Ama Rus tarafı konuşmak istiyorsa, gelecekte böyle olayların yaşanmamasını istiyorsa her türlü diyaloğa açığız. Bu olayın detaylarını paylaşmaya hazırız.”

Stoltenberg’den destek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, İttifak üyelerinin görüş birliği içinde Türkiye’nin hava sahasını koruma hakkını desteklediğini belirtti. “Türkiye NATO’ya bağlı, NATO da güçlü bir şekilde Türkiye’nin güvenliğine bağlı” diyen Stoltenberg, şunları kaydetti:  “NATO’nun güneydoğu sınırlarındaki durum hızlı değişiyor. Bir Rus jetinin düşürülmesine götüren olayları tartıştık. Bütün müttefikler Türkiye’nin toprak bütünlüğünü ve hava sahasını koruma hakkını tamamıyla destekliyor. Türkiye’nin gerilimi düşürme ve Moskova’yla temas kurma gayretlerini memnuniyetle karşılıyorum. Sakin kalmak ve gerilimi düşürmek önemli. Rusya’yı Suriye’de ortak düşmanımız IŞİD’i hedef alarak yapıcı bir rol almaya çağırıyorum.”