Aşı vurdurmayıp Türkiye’yi yakıyorlar

Aşı vurdurmayıp Türkiye’yi yakıyorlar
Bakanlık çocuk felcine karşı aşılama kararı almasına rağmen Suriye’den gelenlerin birkısmı çocuklarına aşı yaptırmıyor. Bu da Türkiye’de çocuk felci salgını riskini artırıyor

Türkiye’de 15 yıldır görülmeyen ‘çocuk felci’ hastalığına karşı alarma geçen Sağlık Bakanlığı, Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak ve Adana’yı kapsayan 7 ilin ardından Türkiye’ye göçeden Suriyeli ailelerin 5 yaş altındaki tüm çocukların ’çocuk felci’hastalığına karşı bağışıklık kazanması için aşı programı başlattı. Ancak Suriyeli bazı ailelerin, aşı yaptırmaya karşı çıktığı iddiası yürekleri ağza getirdi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, çocuk felcinin, kişiden kişiye rahatlıkla bulaşabilen, hijyenin yeterince olmadığı ortamda yiyecekler ve su vasıtasıyla bulaşma ihtimalinin çok yüksek bir hastalık olduğunu belirtti.

Erişkinler de risk altında
Pala şöyle konuştu: “Eğer gerekli önlemler alınmazsa 15 yıldır görünmeyen bir hastalığın tekrar ülkemizde çocuklarımızı sakat bırakma hatta öldürme ihtimali var. Bu sebeple herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum. Bursa’da bir rakama göre 10 bin, bir rakama göre 30 bin civarında Suriyeli göçmen var. En az birkaç bin çocuğun aşılanması gerektiği ortaya çıkıyor. Ancak Suriyeli bazı ailelerin bağışıklanmaya karşı tutum içerisinde olduğu ve aşıya karşı çıktığı bilinmektedir. Bunu halk sağlığı açısından büyük tehdit olarak görüyoruz. Suriyeli alilelerin mutlaka ama mutlaka çocuklarının aşılatması sağlanmalıdır. Bu gerçekleşmezse çocuk felci virüsü tehdidi altındaki çocuklar yalnızca o ailelerin çocukları olmayacak tüm Bursa’daki çocuklar hatta erişkenler risk altında olacak”